Duurzaamheid: zonnepanelen en recycling

12 oktober, 2016

Duurzaamheid: zonnepanelen en recycling

Naar aanleiding van ons bericht over Watersportvereniging Het Nieuwe Diep die nu energie-neutraal is, kregen we een aantal reacties.

Zo is Watersportvereniging De Zeevang in Edam ook energie-neutraal. De electra komt van zonnepanelen op het dak van het clubhuis en de fietsenstalling. Deze panelen hebben een vermogen van circa 20 MW. Het warm water voor verwarming en douche komt van een 300 liter zonneboiler. De boiler wordt in de zomer ingezet voor warm water voor de passanten (douchewater en afwaswater) en in de winter voor de verwarming van het clubhuis.

“WV De Zeevang is dit traject in 2015 ingegaan en is in april van 2016 energie-neutraal geworden”, aldus bestuurslid verduurzaming de heer Neuteboom. Dit project is mede gefinancieerd is door RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland), de provincie Noord Holland, SDW (Stichting Duurzaam Waterland) en de installateur Duurzaamaan. Ondanks dat de vereniging energie-neutraal is, blijft het bestuur zoeken naar verdere besparingen.

Ook PZV Amsterdam Windsurfing is zeer milieuvriendelijk bezig en bespaart daarmee kosten. Deze vereniging kweekt deels zijn eigen eten en kruiden voor in de kantine. Ook staan er twee blikpersen om het oud ijzer te kunnen recyclen. Het water wordt al jaren verwarmd door een zonneboiler. Verder gebruikt de vereniging zoveel mogelijk afvalmateriaal. Zo worden er plantenbakken gemaakt van oude steigerplanken en afgedankt surfmateriaal wordt door lokale kunstenaars hergebruikt.

Wil je ook besparen op energie en je vereniging duurzaam maken? In oktober en begin november kun je nog naar de informatie avonden van de Duurzaamheidstour. Vanaf januari 2017 kun je weer gebruik maken van de subsidie voor verduurzaming van je accommodatie. Deze subsidie is in de plaats gekomen van de ecotaks. Bij diverse provincies en gemeentes kun je een energiescan aanvragen. Zo kun je snel zien hoeveel je kunt besparen en wat je daar voor zou moeten investeren.

Background