Opening duurzame watersportvereniging het Nieuwe Diep

14 september, 2016

Opening duurzame watersportvereniging het Nieuwe Diep

De ruim 90 jaar oude Watersportvereniging Het Nieuwe Diep (HND) is als eerste watersportvereniging in Nederland stroomneutraal. Deze primeur is onder meer te danken aan duurzame apparatuur, het vervangen van alle TL-verlichting door led en door de zonnepanelen die Sportief Opgewekt (www.sportiefopgewekt.nl) op het dak installeerde.

"Toen we hoorden over de duurzaamheidslening van de gemeente Amsterdam en de subsidie van het Rijk was onze interesse direct gewekt", zegt Ton Brinkman, vicevoorzitter van de vereniging. "Sportief Opgewekt liet zien dat de verduurzaming niet alleen goed uit zou pakken voor het milieu, maar ook goed is voor onze portemonnee. Een win-win situatie dus. Naar aanleiding van de duurzaamheidsscan is kritisch gekeken naar alle grote stroomverbruikers en direct onze koelapparaten vervangen door AAA+ apparatuur. Alleen dit al verminderde ons stroomverbruik ruim 10%. Door daarnaast al onze reguliere verlichting door led te vervangen en zonnepanelen te plaatsen zijn we nu zelfs stroomneutraal." Hoeveel de zonnepanelen real time opwekken en hoeveel stroom er wordt gebruikt, zien alle watersportfans en booteigenaren binnenkort op hun eigen monitoringsscherm in het clubhuis. Sportief Opgewekt ontwikkelde het scherm in watersportstijl. Dankzij de verduurzaming komt er jaarlijks ruim 22,3 ton minder CO2-uitstoot in de lucht. Om een dergelijke hoeveelheid CO2 te compenseren zijn ongeveer 1.120 bomen nodig. Dit zijn genoeg bomen voor vier voetbalvelden.

Watersportvereniging Het Nieuwe Diep is eind 1924 opgericht en sinds 1927 lid van het Watersportverbond en telt circa 170 leden.

Zelf energie (en geld) besparen
Wil je op jouw vereniging ook energie en geld besparen. Ga dan naar een van de informatie avonden van de 'Duurzaamheidstour; Energie(k) sparen in de sport!'

NOC*NSF organiseert samen met VSG, VNG, RVO, Kenniscentrum Infomil, SWS, sportbonden en lokale/regionale sportorganisaties dit jaar sinds mei tot en met het najaar 19 regionale bijeenkomsten onder de noemer: ‘Duurzaamheidstour: Energie(k) besparen in de sport!’. De bijeenkomsten richten zich, mede aan de hand van inspirerende voorbeelden, op het belang en de kansen van het verduurzamen van sportaccommodaties, mogelijke maatregelen en processtappen, financieringsmogelijkheden en relevante wet- en regelgeving. Tijdens een bijeenkomst bij jou in de buurt ontvang je concrete tips, handreikingen en instrumenten om daadwerkelijk voor zowel de korte als lange termijn (verder) aan de slag te gaan met het verduurzamen van jouw accommodatie.

Zie deze website voor data en tijden. Hier kun je je ook direct opgeven.

Background