International Sailing Center Medemblik

Het zeilwedstrijdcentrum van Nederland

Historie

Om de positie van Nederland als internationaal toonaangevende zeilnatie te versterken, was er behoefte aan een zeilwedstrijdcentrum met moderne voorzieningen: grote berging voor boten en boeien, ontvangsthal, secretariaat, persruimte, jurykamers, vergaderkamers, kleed- en doucheruimten, etc. Deze behoefte werd gevonden in het ISC Medemblik.

Een dergelijk programma van eisen bleek uiteindelijk haalbaar in combinatie met een grote jachthaven, en met subsidies en bijdragen van het NOC*NSF, de Gemeente Medemblik, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, het Ministerie van VWS en de Provincie Noord-Holland. Op deze wijze kwam de nieuwe jachthaven met het internationale zeilwedstrijdcentrum tot stand. Op 9 november 1998 werd door Roy Heiner de eerste paal van het havengebouw geslagen. De jachthaven en het International Sailing Center werden op 22 mei 1999 feestelijk geopend door oud-leden van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en leden van het Olympisch Zeilteam Nederland.

 

Het zeilwedstrijdcentrum is eigendom van de Vereniging International Sailing Center, waarin het Watersportverbond en de Gemeente Medemblik deelnemen.

Background