Samen met InnoSportLab Den Haag ‘Zeilen voor goud’

13 november, 2014

Samen met InnoSportLab Den Haag ‘Zeilen voor goud’

In de zeilsport speelt sportinnovatie een belangrijke rol. Stilstaan is geen optie, het blijft essentieel om te vernieuwen. De Olympische Spelen in Rio de Janeiro komen eraan. Daar willen de Nederlandse zeilers opnieuw ‘Zeilen voor goud’. Om optimaal gebruik te maken van wind en stroming in deze nieuwe omgeving, heeft InnoSportLab Den Haag samen met partners een innovatieve meetboei ontwikkeld.

Weten uit welke hoek de wind waait en hoe de stroming is, zet zeilers op voorsprong. Met dat doel ontwikkelden InnoSportNL, InnoSportLab Den Haag, het Watersportverbond en Nortek de meetboei. Deze boei kan overal op het water wind en stroming in kaart brengen. Een model, ontwikkelt door Svasek, brengt gedetailleerde stromingskaarten in beeld. De data uit de meetboei geeft coaches zo inzichten waarmee zeilers zich optimaal kunnen vorbereiden op een race.

Voorbereiding Olympische Spelen

Om ervaring op te doen met het olympische water wordt er door de Nederlandse kernploeg al volop getraind in Brazilië. De meetboei is in Nederland gebouwd en getest. De stroming en wind in de baai van Guanabara is door de lokale omstandigheden compleet anders. Hoog tijd om de meetboei in te zetten in olympisch water. 

Koen Muilwijk

Koen Muilwijk (foto) embedded scientist van InnoSportLab Den Haag vliegt eind november naar Rio de Janeiro om de meetboei ter plekke te installeren voor de coaches en zeilers. “Locatiebepaling is een speerpunt voor zeilers en het lab. Deze meetboei is een belangrijk instrument om informatie op het water te verzamelen."

Testen

In Brazilië gaat Muilwijk windinstrumenten op drie coachboten installeren die eerder zijn gebruikt tijdens de WK Zeilen in Santander. Daarnaast voorziet hij de meetboei van de juiste elektronica. Hiervoor werkt hij samen met de ontwikkelaar van de meetboei Nortek. 

“Ik ga de meetboei testen, zodat de coaches er probleemloos mee aan het werk kunnen, zegt Muilwijk. “Samen met Svasek voer ik metingen uit om het model te controleren en verder aan te scherpen. Svasek is gespecialiseerd in hydrodynamica in gecompliceerde omgevingen. In aanloop naar de Olympische Spelen blijven zij direct betrokken bij het doorontwikkelen van de meetboei.”

Samenwerking Watersportverbond

De Nederlandse zeilploeg voldeed met goud, zilver en brons in London 2012 aan de doelstelling om meer medailles dan voorheen te halen. Onder het motto ‘Zeilen voor goud’ bereidt het Watersportverbond zich samen met InnoSportLab Den Haag voor op de Olympische Spelen in 2016. 

InnoSportLab ondersteunt de kernploeg op diverse fronten. Wanneer er vanuit de coaches een vraag komt, zoekt het lab in het netwerk een innovatieve oplossing. Naast de ontwikkeling van de meetboei heeft het lab bijvoorbeeld ook een maquette gemaakt van de baai en de omgeving (bergen, wateren).

De kernploeg wilde een 3D overzicht van de baai van Rio om daarop alle factoren van belang in kaart te brengen. Het 3D model is op een whiteboard gerealiseerd, zo kunnen er direct notities op gemaakt worden. In de dagelijkse zeilpraktijk blijft het lab een substantiële bijdrage leveren aan een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen 2016. Samen ‘Zeilen voor goud’.

Background