HISWA vereniging over sloopboten: "Illegale dump inperken"

18 november, 2015

HISWA vereniging over sloopboten: "Illegale dump inperken"

Maandag 16 november vond in Amsterdam tijdens de METS, de grootste internationale vakbeurs voor de pleziervaart, de conferentie 'The future of yacht reclycing' plaats. Hylke Steensma was namens het Watersportverbond aanwezig.

Tijdens de internationale conferentie over dit probleem in de RAI kwamen experts uit 25 landen bijeen om te praten over een oplossing voor dit groeiende economische en ecologische probleem. Het ging vooral over oude, voornamelijk polyester, boten die eigenaren dumpen omdat ze niet verkocht, gerepareerd of afgevoerd kunnen worden. HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersport, pleit voor een gesloten systeem van bouw, afvoer en recycling. "De vele polyester boten die werden verkocht in de jaren '70 en '80 verliezen langzaam hun economische waarde. Binnen nu en 15 jaar zijn er in totaal 75.000 sloopboten. We moeten illegale dump inperken. Een gesloten systeem van bouw, afvoer en recycling is noodzakelijk", aldus Geert Dijks, directeur HISWA Vereniging en spreker op de conferentie. Tijdens de conferentie staan met name de mogelijkheden om oud polyester te hergebruiken centraal. Nu vindt hergebruik op kleine schaal plaats.

Vorig jaar was het Watersportverbond nauw betrokken bij een onderzoek naar het aantal end of life / end of use boten in Nederland. Het rapport is hier te downloaden.

Voor vragen kun je contact opnemen met Hylke Steensma via hylke.steensma@watersportverbond.nl.

Background