Extra investering voor rondje Assen

25 april, 2017

Extra investering voor rondje Assen

De gemeente Assen investeert in extra bruggen buiten het traject van de Blauw As om een ongestoorde doorgang voor recreatievaart te waarborgen.

Het gaat om de beweegbare Lonerbrug en brug Enkeerdpad in het Havenkanaal. De bruggen hoeven gemiddeld maar een keer per week open, namelijk voor een grindschip voor de mortelcentrale. Nu het werk aan de Blauwe As bijna is afgerond en plezierscheepjes vanaf 1 juli een rondje Assen kunnen maken, is de verwachting dat de bruggen veel vaker moeten worden bediend. In het hoogseizoen waarschijnlijk wel tot honderd keer per week.

Om te voorkomen dat de bruggen dan niet goed werken, is besloten om in te grijpen. Wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij Plop): ,,Nadat deze bruggen straks zijn aangepakt, zijn we echt klaar voor een rondje: obstakel- en storingvrij.’’
Het Regioteam Groningen/Drenthe van het Watersport in de afgelopen twee jaar een aardig steentje mogen bijdragen om de gemeente Assen te helpen en te adviseren. Leden van het team namen bijvoorbeeld ambtenaren van de gemeente Assen mee naar vergelijkbare projecten om hen kennis op te laten doen om en te adviseren waar steigers voor kano's en motorboten het best kunnen worden gelegd.

De Lonerbrug wordt voor €100.000 gerenoveerd en geschikt gemaakt voor automatische bediening. De provincie Drenthe neemt de bediening voor zijn rekening, omdat zij die alle bruggen in de route van het Noord-Willemskanaal automatisch bediend vanaf een centrale commandopost bij de sluis Peelo.

De brug bij het Enkeerdpad ligt bij het natuurgebiedje 'De Landjes' aan de rand van de wijk Marsdijk. De houten fiets- en loopbrug moet worden aangepast om aan de eisen te voldoen. Daar is gekozen voor de bouw van een nieuwe ijzeren en vaste loopbrug. Er is gekozen om een nieuwe brug te bouwen van ijzer. De brug wordt 5,40 meter hoog en hij wordt schuin gelegd om het stijgingspercentage te verminderen. De vervanging van de brug wordt begroot op €470.000.

 Bron: Dagblad van het Noorden, 12 april.

Background