Sneltrein zit scheepvaart dwars

09 januari, 2017

Sneltrein zit scheepvaart dwars

9 januari 2017 - De extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden die vanaf 2021 gaat rijden, dreigt het Noord-Willemskanaal in Groningen onbevaarbaar te maken. Daarvoor waarschuwden het Watersportverbond en beroepsvaartbrancheorganisatie BLN-Schuttevaer afgelopen vrijdag reeds in het Dagblad van het Noorden.

Nu mogen de bruggen over het kanaal twee keer per uur maximaal acht minuten omhoog staan. Die doorvaarttijd wordt beperkt tot twee minuten als er in de spits achttien treinen per uur over de brug gaan. Omdat ter plekke een knik in het kanaal zit mogen de schepen niet harder dan 3 kilometer per uur varen en is het binnen de beschikbare tijd niet mogelijk om de spoorbrug en twee naast gelegen tegelijk opengaande bruggen te passeren.
 
Servaas Smulders van het regioteam Groningen/Drenthe van het Watersportverbond meldt dat de minister middels een officiële zienswijze is gevraagd de bestaande openingstijden te handhaven. Bovendien is de spoorbrug over het Noord-Willemskanaal een belangrijke schakel in de recreatietoervaart die de provincies promoten en waarvoor Assen de nieuwe vaarroute naar de Vaart opent. 
Houd voor meer nieuws deze website in de gaten.
Background