Onduidelijkheid over het Reevediep

12 juni, 2017

Onduidelijkheid over het Reevediep

Het Reevediep is een omleiding in de IJssel, die op dit moment bij Kampen gegraven wordt. Een gebied van zeker 1.500 voetbalvelden wordt op de kop gezet. De eerste fase is in uitvoering. De tweede fase komt in zicht.

De tweede fase is het belangrijkste voor de kanovereniging Skonenvaarder uit Kampen, want in deze fase wordt er een open verbinding gemaakt met het IJsselmeer. Dit betekent volgens Johan Hertong van de kanovereniging dat het waterpeil kan gaan stijgen, misschien wel met 3 meter. Dan komt niet alleen hun clubterrein, maar ook hun clubhuis onder water te staan. Niet alleen het hoge water kan een probleem zijn, want laag water ook. Op het moment heeft de kanovereniging een oefenvijver van zo'n zestig centimeter diep, maar door het Reevediep kan de vijver droog komen te liggen. 

Johan Hertong maakt zich ook zorgen om de plannen voor een professionele wedstrijdbaan, want waar de baan moet komen, gaat waarschijnlijk ook het waterpeil omlaag.

Peter van Wijk is projectleider bij Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en reageert. “Het Rijk heeft besloten om fase twee van het project sneller uit te voeren. Daardoor hebben we ons minder goed kunnen voorbereiden en moet nog heel veel worden uitgezocht. We zijn momenteel druk aan het rekenen en hopen dat de club snel weet waar ze aan toe zijn.”
Welke maatregelen genomen worden om de toekomst van de club veilig te stellen, dat weet de projectleider nog niet. “Eerst de berekeningen doen en dan een besluit nemen over maatregelen. Als het waterpeil te laag wordt, dan kunnen we baggeren. Tegen hoog water kunnen we het clubterrein beschermen met een dijk.” 

Het belangrijkste wat de kanovereniging wilt is duidelijkheid.

Bekijk hier een reportage van RTV Oost:

Background