Waarschuwing voor ondeugdelijke koolmonoxidemelders

13 juni, 2017

Waarschuwing voor ondeugdelijke koolmonoxidemelders

Op de markt in Nederland en andere landen zijn er een hoop koolmonoxidemelders. Helaas zijn ze niet allemaal even goed, daarom houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit regelmatig testen of de melders voldoen aan de eisen.

Ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders voldoet niet aan de veiligheidseisen. Bij 8 van de onderzochte CO-melders gaat het alarm niet af als er sprake is van koolmonoxide. 6 van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is. De verkoop van de onveilige CO-melders is verboden.

Op deze website vind je een overzicht met foto’s van de onderzochte CO-melders. Ga via deze lijst na of je CO-melder veilig is of is teruggeroepen door de producent. Als je koolmonoxidemelder is teruggeroepen, moet je deze niet meer gebruiken.

Als je geen goed werkende CO-melder hebt, is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging groot. Dit zijn de symptomen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Vaak herken je de symptomen niet (op tijd). Daardoor is het vaak te laat om in te grijpen. Als je langere tijd of aan zeer hoge concentraties koolmonoxide bent blootgesteld, raak je bewusteloos. Het ontstane zuurstofgebrek in de hersenen kan de dood tot gevolg hebben.

Het Watersportverbond heeft veilig varen en veiligheid aan boord hoog in het vaandel, en participeert ook mee in de voorlichtingscampagne Varen doe je Samen!

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Background