Minister Schultz "niet blij" met Sprong over het IJ

28 maart, 2017

Minister Schultz "niet blij" met Sprong over het IJ

Minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Rijkswaterstaat topman Demoet zijn niet blij met het voornemen van Amsterdam een brug over het IJ te bouwen. De minister wil dat de gemeente de plannen voor een brug over het IJ gaat heroverwegen, en een tunnelvariant tussen Noord en de centrale stad uitwerkt. Zij schrijft dat in brieven aan de Amsterdamse wethouders Van der Burg en Ollongren.

"Zoals u weet is het IJ een economisch belangrijke vaarverbinding. Vanuit het nationaal belang van deze rijksvaarweg is het voor mij van essentieel belang dat we de groei van scheepvaart in de toekomst blijven faciliteren. Daarom heb ik veel geïnvesteerd in meerdere diepliggende tunnels en de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden", schrijft Schultz in haar brief. "Ik ben daarom, net als de scheepvaartsector, de provincie en enkele belanghebbende partijen in de regio niet blij met het voorgenomen besluit voor een Javabrug."

Meerdere vrijwilligers van het Watersportverbond behartigen de belangen van de pleziervaart in het gebied, en volgen de ontwikkelingen op de voet. De Staande Mast Route gaat over het IJ. Deze route is een veelgebruikte veilige en vlotte doorgaande route tussen Breskens en Delfzijl voor zeil- en motorboten met een mast- of opbouwhoogte van meer dan 6 meter. Als er een brug moet komen moet die beweegbaar zijn. Maar een tunnel zou natuurlijk de beste oplossing zijn voor zowel de beroeps- als de pleziervaart!
Lees ook: zienswijze Sprong over het IJ Watersportverbond
Background