Geslaagde netwerkdag voor vrijwilligers van het Watersportverbond

04 november, 2017

Geslaagde netwerkdag voor vrijwilligers van het Watersportverbond

De jaarlijkse netwerkdag voor de vrijwilligers uit de regioteams van het Watersportverbond en het College van Deskundigen vond vrijdag 27 oktober plaats in het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag in Scheveningen. De netwerkdag, georganiseerd door de afdeling Belangenbehartiging van het Verbond, heeft als doel de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, maar ze ook over verschillende thema’s te informeren en voor te lichten. Ook enkele leden van het Platform Motorboot waren bij de netwerkdag aanwezig.

Na de opening door bestuurslid Peter van Arkel gaf Reinier Steensma van Waterrecreatie Advies BV een zeer interessante presentatie (klik hier voor een samenvatting) over trends en ontwikkelingen en de toekomst van de watersport, en dan toegespitst op de rol van de watersportverenigingen. Steensma doet al jaren onderzoek naar de watersport en weet daar veel over te vertellen. Geïnteresseerden kunnen veel interessante rapporten downloaden op de website van Waterrecreatie Advies: www.waterrecreatieadvies.nl.

Wethouder Rabin Baldewsingh van de gemeente Den Haag had een drukke agenda en kon maar kort aanwezig zijn. In het kort vertelde hij enthousiast over de rol van de gemeente de afgelopen jaren. Sport verbindt, en daar is door de gemeente bewust op ingezet. Den Haag wil voorop lopen met betrekking tot (top)zeilen en beachvolleybal. Mede door het enthousiasme van het Watersportverbond is het topzeilcentrum tot stand gekomen. Deze zomer mocht de wethouder het centrum officieel mede openen. De wethouder is erg blij dat vele topsporters nog steeds werken aan de drie P’s: Presteren, Passie en Plezier.

Roeland Geertzen van het Watersportverbond maakte vervolgens de vertaalslag naar sport en politiek, en in het bijzonder naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Er is al veel gebeurd, en veel is hier te vinden.

Na de lunch verzorgde Manager Topsport Serge Kats een rondleiding door het topzeilcentrum en vertelde hij hoe het centrum tot stand is gekomen, welk deel het Watersportverbond huurt (we zijn dus geen eigenaar) en hoe de 10 leden van de kernploeg en 25 leden van de talentenploeg hier optimaal kunnen sporten, studeren en wonen. De gym is de basis van het centrum. Hier trainen dagelijks, zowel zeilers en surfers als beachvolleyballers samen op één plek, zodat fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen én kennis gedeeld kan worden. Vanuit het Watersportverbond wordt de crossover tussen grote boten, de talenten en Olympische zeilers van het watersportverbond gelegd. De zeilers kunnen veel van elkaar leren. Veel van de aanwezige vrijwilligers zijn toervaarders, en vonden het centrum en de passie van de aanwezige topsporters bijzonder om te zien. “Ook voor toervaarders is het bijzonder om het centrum eens te bezoeken”, aldus een enthousiaste aanwezige.

Havenmeester Fabian Buijs van de Jachtclub Scheveningen gaf een rondleiding langs de haven, waarna Wim van der Loo en Erik van Vuuren in het clubhuis een interessante presentatie gaven over o.a. de samenwerking tussen de jachtclub en de gemeente Den Haag.  Alle veranderingen in en rond de haven vragen om goed overleg met de gemeente, want iedereen die de Scheveningse haven kent, weet dat er in razend tempo wordt gebouwd en dat er grote evenementen (gaan) plaatsvinden. Dat maakt het geheel tot een spannende politieke omgeving.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Daarnaast vertelde Van Vuuren over het opleidingsplan 'Van ZOP naar TOP' van de jachtclub en het NTC / Watersportverbond. ZOP staat voor de zeilschool ‘de Zoute Optimist’ van de Jachtclub waar jaarlijks vele kinderen leren zeilen in Optimisten en Pico’s. Het plan maakt deel uit van een grootser plan waardoor men straks vanuit Scheveningen de volledige cyclus van doorlopen van jeugdzeilen tot en met top (zee)zeiler door zoveel mogelijk Nederlandse initiatieven op elkaar aan te laten sluiten en te faciliteren.

Sommige vrijwilligers vertrokken voor de file uit naar huis en sommige bleven nog voor een laatste drankje. Al met al was het een zeer geslaagde dag!

Background