Selectiereglement Tokio 2020 vastgesteld

25 mei, 2018

Selectiereglement Tokio 2020 vastgesteld door bestuur Watersportverbond

Het bestuur van het Watersportverbond heeft op woensdag 23 mei 2018 de selectieprocedure voor het zeilen op de Olympische spelen van 2020 vastgesteld, welke als doel heeft de meest kansrijke kandidaat uit te zenden naar Tokio. Hierbij is voor iedere klasse maatwerk geleverd op basis van een objectieve criteria.

Hoofdcoach Watersportverbond, Jaap Zielhuis licht toe: In de klassen waar we onszelf grote medaillekansen toedichten en een kandidaat met kop en schouders boven de andere Nederlanders uit steekt, kunnen sporters al dit jaar een Olympisch ticket verdienen door 2 topresultaten te varen op het WK in Aarhus (Denemarken) en de World Cup op het Olympische zeilwater van Enoshima. Dit geldt voor de RSX-women, Laser Radial, 470-women en de Finn. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan geschiedt de selectie in de eerste helft van 2019, zodat de geselecteerden tenminste 1 jaar gerichte voorbereidingstijd hebben op de Spelen.

In klassen waarin we nog geen serieuze aanspraak kunnen maken op een medaille kunnen sporterszich wel kwalificeren. Maar die selectie is pas begin 2020, zodat de ontwikkeling en onderlinge samenwerking binnen een klasse zo lang mogelijk in stand blijft. Dit geldt voor de Laser Standard, 470-mannen, Nacra en 49-er.

Er zijn 2 klassen met een eigen insteek. In de relatief nieuwe 49erFX werken 9 dames samen om zich zo snel mogelijk te ontwikkelen in deze boot, waarin boathandling met veel wind een grote uitdaging is. Een selectie dit jaar zou die samenwerking ernstig verstoren, dus is er gekozen om de selectie in 2019 te laten plaatsvinden, waarbij een voorbereiding van minimaal 1 jaar gewaarborgd blijft.

Tenslotte is er bij het RS:X-windsurfen door de mannen gekozen voor een optelsom van de 3 wereldkampioenschap-resultaten die er nog te gaan zijn tot de Olympische Spelen. Het unieke aan deze constructie is dat hij bedacht is door de 2 grote concurrenten in deze klasse: Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe. Deze mannen hebben samen met coach Aaron McIntosh een voorstel gedaan aan het Watersportverbond en dat is overgenomen. De redenering achter dit systeem is simpel: ieder jaar is het WK toch al een piek-evenement en we willen tot in 2020 samen blijven trainen om elkaar tot grote hoogte te pushen. Deze situatie waarin vriendschap, elkaars concurrent zijn én topprestaties leveren hand in hand gaan is uniek in topsport

Dit reglement is alleen van toepassing als er meer dan 1 team of sporter​ aan de selectiecriteria voor uitzending van het NOC*NSF heeft voldaan.

Klik HIER voor het selectiereglement

Background