Verenigingen

Binnen de palen van de organisatie

CWO

In Nederland wordt door veel verenigingen en zeilscholen voor het opleiden van jeugd, het CWO systeem gebruikt. Dit is een opleidingssysteem dat toekomstige watersporters een zo veilig, leuk en sportief mogelijke opleiding aanbiedt. Maar wat houdt het exact in? En hoe wordt jouw vereniging CWO gecertificeerd?

Stichting
De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, HISWA-vereniging, en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden.

Alle disciplines, door heel Nederland
Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (o.a. kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, windsurfen etc.). Naast deze opleidingen voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma’s voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. Bovendien wil de CWO de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland waarborgen en die kwaliteit zichtbaar maken voor de watersporters. De CWO vindt goede opleidingen een waarborg voor veilig en plezierig varen.

Het maakt niet uit of een CWO-diploma of vorderingenstaat in Limburg, hartje Amsterdam of Friesland wordt behaald. Ongeacht de plaats van uitgifte is de inhoud van het diploma hetzelfde. Het eenduidige diplomasysteem van de CWO betekent niet dat de diverse opleidingslocaties eenvormig zijn. Het tegendeel is waar. Alle deelnemende CWO-locaties benadrukken zoveel mogelijk hun eigen identiteit. Elke opleidingslocatie heeft zijn eigen doelgroep, opleidingsfilosofie en vaargebied. Een vaarschool of vereniging wil de aspirant watersporter een zo veilig, leuk en sportief mogelijke opleiding aanbieden. Het aanbod loopt van een windsurfcursus van enkele uren tot een zeilreis van 10 dagen of meer. Alles is mogelijk: voor jong en oud, mét onderdak en volledige verzorging (intern) of juist zonder dit alles (extern).

Meer informatie?
Om als vereniging te gaan werken via het CWO systeem kun je contact met ons opnemen via vereniging@watersportverbond.nl.

Background