Wedstrijdsport

Organiseer competitie op het water

Het wedstrijdcomité

Een wedstrijd moet uiteraard worden georganiseerd. Afhankelijk van het soort wedstrijd en het niveau van de deelnemers komt hier nogal wat naar kijken. Een avondwedstrijd voor uw leden kan worden georganiseerd door een lid die zelf wel eens een wedstijd heeft gezeild, een goede baan uit kan leggen en de basis procedures kent. Belangrijk is wel dat dit vooraf goed wordt uitgelegd aan de deelnemers tijdens het palaver, zodat iedereen op de hoogte is en ook weet waar hij of zij aan begint.

Om erkend official te worden kunnen verschillende opleidingen worden gevolgd.

Wedstrijdleider: wedstrijdorganisatie op niveau
Wedstrijden kunnen niet gevaren worden zonder goede wedstrijdleiders. Wil jij helpen bij de wedstrijdleiding en wedstrijden organiseren op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau. Begin dan met de opleiding tot wedstrijdleider. Hoe ziet zo’n opleiding eruit?

Assistent wedstrijdcomitélid
In een cursus van een dag leer jij de basisprincipes van wedstrijd leiden. Welke banen zijn er? welke variabelen brengen de wind en stroom en hoe zien startprocedures er uit? Na afronden van deze cursusdag ben jij assistent wedstrijdcomitélid. Deze opleiding wordt gecombineerd met de opleiding assistent protestcomité- / jurylid.

Wedstrijdcomitélid
Nadat je de cursus tot assistent wedstrijdcomitélid hebt afgerond kun je de cursus tot wedstrijdcomitélid volgen. Deze duurt drie dagen en gaat dieper in op de stof. Naast de 3 dagen loop je 4 evenementen stage, deze evenementen mag je zelf uitzoeken. Zo leer je welke functies er binnen een wedstrijdcomité vervuld moeten worden, hoe je een wedstrijd organiseert en welke verantwoordelijkheden je als wedstrijdleider hebt.
Na het afronden van deze cursus mag je wedstrijden leiden op regionaal niveau en deelnemen in nationale wedstrijdcomités

Nationaal erkend wedstrijdleider
Wil je je nog verder ontwikkelen? Dat kan! Na je opleiding tot wedstrijdcomité lid kun je nationaal erkend wedstrijdleider worden. Als nationaal erkend wedstrijdleider mag je Nederlandse Kampioenschappen leiden. Hiervoor volg je het Race Management Seminar.

Dit seminar wordt gegeven door een nationaal erkend wedstrijdleider en bestaat uit een cursusdag waarop onderwerpen behandeld worden als race management policy en omgaan met een verzoeken om verhaal. Om de opleiding succesvol af te ronden zal de cursist na de cursusdag een individuele beoordeling van drie verschillende wedstrijdleiders verzamelen.
Hiermee wordt de theoretische basis aangevuld met directe praktijkervaring.

Internationaal erkend wedstrijdleider
Droom je van het organiseren van internationale wedstrijden? Als internationaal erkend wedstrijdleider is dit mogelijk. Je kunt World Sailing Race Officer worden. Wil je deze opleiding volgen? Dan kun je het best contact opnemen met de coördinator opleidingen van het Watersportverbond.

Direct inschrijven voor de opleiding tot wedstrijdleider of op zoek naar meer informatie?
Log in op mijn Watersportverbond>>

Protestcomitélid/jury: kennis over regels
In elke wedstrijd komt wel een situatie voor waarin er om verhaal gevraagd wordt op de kant. Of op het water gekeken moet worden of de regels wel goed toegepast worden. Om dit te beoordelen bestaan jury- en protestcomitéleden. Wordt er niet te veel gepompt met het zeil? Wordt het gewicht wel juist gebruikt? Is deze situatie wel volgens de regels? Vind jij het leuk om dit soort gevallen te beoordelen? Volg dan nu de cursus tot protestcomité of jurylid.

Assistent protestcomité- / jurylid
In een cursus van een dag leer jij de basisprincipes van het protestcomité . Welke regels gelden er? welke variabelen brengen de wind en stroom en hoe zien startprocedures er uit? Na afronden van deze cursusdag ben jij assistent protestcomité- / jurylid. Deze opleiding wordt gecombineerd met de opleiding assistent wedstrijdcomitélid.

Protestcomité/ jurylid
In deze opleiding leer je hoe een protestprocedure werkt, welke procedures er moeten worden gevolgd, hoe je feiten vaststelt, vragen stelt en conclusies trekt. Deze opleiding duurt drie dagen en gaat dieper in op de stof. Naast de 3 dagen loop je 4 evenementen stage, deze evenementen mag je zelf uitzoeken.
Na het afronden van deze cursus mag je protestcomités leiden op regionaal niveau en deelnemen in protestcomités bij nationale evenementen.

Nationaal erkend jurylid
Wil je je nog verder ontwikkelen? Dat kan! Na je opleiding tot protestcomité lid kun je nationaal erkend protestcomité lid worden. Als nationaal erkend protestcomité- en jurylid mag je protestcomités leiden tijdens Nederlandse Kampioenschappen. Hiervoor moet je de jurytest met goed resultaat afleggen en je erkenning aanvragen.

Internationaal erkend jurylid
Droom je ervan deel te nemen in de organisatie van internationale wedstrijden? Als internationaal erkend protestcomité- en jurylid is dit mogelijk. Je kunt World Sailing Judge worden. Wil je deze opleiding volgen? Dan kun je het best contact opnemen met de coördinator Opleidingen van het Watersportverbond.

Direct inschrijven voor de opleiding tot protestcomité-/jurylid of op zoek naar meer informatie?
Log in op mijn Watersportverbond>>

Rescue: Veiligheid op het water
Veiligheid tijdens wedstrijden en opleidingen is een belangrijk aspect. Met de cursus Rescue leer je hoe je garant kunt staan voor die veiligheid op het water.
Niet alleen leer je alles over het gebruik en de bediening van de buitenboordmotor, het uitzetten van een parcours of baan, het varen met een sleep en theorie over reglementen, meteorologie en volgboten. Maar ook leer je hulpverlening te bieden aan drenkelingen en een gekenterde boot.
Het doornemen van de theorie en volgen praktijkdagen kost vier dagdelen. Deze kunnen niet in één weekend gedaan worden, twee losse dagen kan wel.

Junior en Senior
Omdat het BPR het niet toelaat dat een persoon onder de 18 jaar een snelle volgboot bestuurt, kun je als je jonger bent dan 18 jaar de oefeningen uitvoeren met niet-vaarbewijs plichtige volgboten. Je ontvangt dan het certificaat Rescue Junior. Als je 18 jaar wordt, kun je een deel van de oefeningen uitvoeren in een snelle volgboot en ontvang je alsnog je Rescue Senior.

Wil je na het behalen van het diploma rescue een vervolgtraject volgen dan is de opleiding tot instructeur of trainer misschien iets voor jou, deze is gericht op het lesgeven aan beginnende en gevorderde watersporters. Ook biedt het Watersportverbond verschillende bijscholingsmogelijkheden aan om je kennis bij te schaven of op te frissen.

Direct inschrijven voor de cursus Rescue of op zoek naar meer informatie?
Log in op mijn Watersportverbond>>

Background