Assistent instructeur

Lijkt het je leuk om te helpen bij het lesgeven op jouw vereniging en/of wil je misschien wel instructeur worden in de toekomst? Dan is de opleiding Assistent Instructeur echt iets voor jou!

Lijkt het je leuk om te helpen bij het lesgeven op jouw vereniging en/of wil je misschien wel instructeur worden in de toekomst? En ben je 16 jaar of ouder? Dan is de opleiding Assistent Instructeur echt iets voor jou! Met deze opleiding wordt bijgebracht hoe je als (assistent) instructeur cursisten met plezier leert watersporten.

De assistent instructeur heeft een belangrijke rol binnen de watersport. In deze opleiding leer je onder andere les indelingen maken, oefeningen uitleggen, aanwijzingen geven en leer je meer over veiligheid. Vervolgens kun je direct aan de slag onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Inhoud opleiding

De opleiding tot assistent instructeur bestaat uit zelfstudie via onze digitale leeromgeving, een aantal praktijkopdrachten op je eigen club en één praktijkdag. Bij de start van de opleiding krijg je toegang tot onze elektronische de digitale leeromgeving waar je basis informatie aantreft over het lesgeven. Deze kennis heb je nodig voor de praktijkdag. Je kiest ook direct een leercoach op afstand die jou voorziet van feedback en jouw praktijkopdrachten beoordeeld.

De praktijkdag wordt het gehele jaar op verschillende plekken in het land georganiseerd. Tijdens deze dag wordt er aandacht besteed aan vier onderdelen namelijk;

  • Tijdsplanning en lesindeling
  • Organisatie en veiligheid
  • Techniek en oefeningen
  • Observeren en aanwijzingen

Je geeft tijdens de praktijkdag korte lessen aan medecursisten en/of proefkonijnen. Op deze manier leer je snel lesgeven en kritisch kijken naar je eigen lessen. Aan het eind van deze dag kun je direct de opleiding tot assistent instructeur in jouw sport afronden.

Je kunt alvast een kijkje nemen in de opleiding door een account aan te maken in de Watersport Academy Online en via de navigatiebalk de juiste opleiding aan te klikken. Je kan dan goed zien wat de inhoud is, alleen je hebt nog geen rechten om aan de opdrachten te beginnen. Dat kan pas met de sleutel die je bij inschrijving ontvangt.


Landelijke opleiding of via opleidingspartners

Je kunt de landelijke opleiding volgen en de praktijkopdrachten op je eigen vereniging afwerken, óf je kunt via een van de geaccrediteerde opleidingspartners de opleiding volgen. Voor de landelijke opleiding schrijf je je in via de button hiernaast en kies je een leercoach zo dicht mogelijk bij je in de buurt. Wil je via één van de onderstaande opleidingspartners de opleiding volgen, zoek dan contact met deze partner door op de naam hieronder te klikken.  

De landelijke opleiding kost € 125,-. De opleidingspartners kunnen zelf beslissen wat ze precies vragen voor de opleiding. Dit is afhankelijk van de wijze waarop ze het organiseren en welke tegenprestatie je eventueel kunt leveren (door bijvoorbeeld lessen te geven in ruil voor je opleiding).

Opleidingspartners:

Kano

Kitesurfen

Windsurfen

Zeilen

Assistent instructeur

€ 125,-

Niet leden: € 205,-

Veelgestelde vragen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 16 jaar.

Je moet in het bezit zijn van een van de onderstaande eigenvaardigheidsdiploma’s of op dit niveau varen:

  • Jeugdzeilen: CWO II Zwaardboot eenmans.
  • Zeilen: CWO III in de discipline waarvoor je de opleiding doet.
  • Windsurfen: CWO III Windsurfen.
  • Kanoën: Kajakvaardigheid B of Open Kanovaardigheid B.
  • Kitesurfen: Vorderingenstaat Kiteboarding volledig afgetekend.
  • Suppen: Vorderingenstaat Suppen volledig afgetekend;

Deze opleiding is sportoverstijgend. Je kunt deze opleiding dus volgen als je kitesurfer bent, maar ook windsurfers, kanoërs en zeilers kunnen dezelfde opleiding doen. Je kiest in de Watersport Academy Online jouw discipline en doet ook in jouw discipline examen.

Zeilers en windsurfers ontvangen het officiële CWO Instructeursdiploma (niveau 2), kanovaarders en kitesurfers ontvangen het officiële Assistent Instructeurs diploma (= ook niveau 2) van het Watersportverbond.

Ja, deze is voor iedereen verplicht.

Je mag zeker op je eigen vereniging je praktijkopdrachten doen. Hiermee ben je voor de vereniging direct inzetbaar en dus van grote toegevoegde waarde.

We raden het wel aan om onder begeleiding van een instructeur aan de gang te gaan.

De praktijkdag wordt het gehele jaar op verschillende plekken in het land georganiseerd. Dit kan in overleg met de leercoach.

De partners van het Watersportverbond