Instructeur

Wil jij anderen laten ervaren hoe leuk watersport is en actief aan de slag met lesgeven? Dan is de opleiding tot instructeur (niveau 3) echt iets voor jou!

Wil jij anderen laten ervaren hoe leuk watersport is en actief aan de slag met lesgeven? En ben je 17 jaar of ouder? Dan is de opleiding tot instructeur (niveau 3) echt iets voor jou! Met deze opleiding wordt bijgebracht hoe je cursisten met plezier leert watersporten.

De instructeur heeft een belangrijke rol binnen de watersport. Zo ben je niet alleen een rolmodel voor jouw cursisten, maar heb je ook een voorbeeldfunctie binnen de vereniging. Zo word je klaargestoomd om als zelfstandig instructeur mensen enthousiast te maken voor jouw sport en ze de kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ze veilig en met plezier het water op kunnen.


Inhoud opleiding

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • Je verdiept je in de techniek en oefeningen;
 • Leert oefenstof maken;
 • Een jaarprogramma ontwikkelen;
 • Alle zaken rondom organisatie en veiligheid.

 
Vorm

Binnen de Watersport Academy heb je zelf de regie over je eigen opleiding. Zo bepaal je zelf waar je de opleiding volgt, maar ook hoelang je erover doet. Daarnaast worden deelnemers ondersteund door een zelfgekozen leercoach, digitale leeromgeving en andere cursisten waarmee je kunt samenwerken.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van jouw vaardigheden als instructeur. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je al meebrengt, bepaal je samen met je leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.

Naast de opdrachten in onze digitale leeromgeving kan je ook deelnemen aan diverse workshops om je vaardigheden te oefenen in de praktijk

Je kunt alvast een kijkje nemen in de opleiding door een account aan te maken in de Watersport Academy Online en via de navigatiebalk de juiste opleiding aan te klikken. Je dan goed zien wat de inhoud is, alleen je hebt nog geen rechten om aan de opdrachten te beginnen. Dat kan pas met de sleutel die je bij inschrijving ontvangt.

 

Landelijke opleiding of via Opleidingspartners

Je kunt de landelijke opleiding volgen en de praktijkopdrachten op je eigen vereniging afwerken, óf je kunt via een van de geaccrediteerde opleidingspartners de opleiding volgen. Voor de landelijke opleiding schrijf je je in via de button hiernaast en kies je een leercoach zo dicht mogelijk bij je in de buurt. Wil je via één van de onderstaande opleidingspartners de opleiding volgen, zoek dan contact met deze partner door op de naam hieronder te klikken.

De landelijke opleiding kost € 495,-. De opleidingspartners kunnen zelf beslissen wat ze precies vragen voor de opleiding. Dit is afhankelijk van de wijze waarop ze het organiseren en welke tegenprestatie je eventueel kunt leveren (door bijvoorbeeld lessen te geven in ruil voor je opleiding).

 

Opleidingspartners:

Kano

Kitesurfen

Windsurfen

Zeilen

Instructeur

€ 495,-

Niet leden: € 595,-

Veelgestelde vragen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 17 jaar.

Dit heeft te maken met het feit dat je als instructeur verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Je moet in het bezit zijn van het diploma Assistent Instructeur of , indien je die opleiding/kwalificatie niet hebt, in ieder geval op dat niveau zitten.

Met andere woorden, als je al enige lesgeefervaring hebt, kun je instromen in de Instructeursopleiding, anders moet je eerst het Assistent Instructeur traject volgen.

Je moet in het bezit zijn van één van de onderstaande eigenvaardigheidsdiploma’s of op dit niveau varen:

 • Jeugdzeilen: CWO III Zwaardboot eenmans.
 • Zeilen: CWO IV in de discipline waarvoor je de opleiding doet.
 • Windsurfen: CWO IV Windsurfen.
 • Kitesurfen: Vorderingenstaat.
 • Kiteboarding volledig afgetekend.
 • Kanoën:
  • Binnenwater A: De kwalificaties Open Kano / Kajakvaardigheid B en Open kano/ Kajak Veiligheidstest,
  • Binnenwater B: De kwalificaties Open kano/ Kajak Toervaardigheid extra en Open kano/ Kajak Veiligheidstest,
  • Wildwater I: De kwalificaties Wildwatervaardigheid I en Wildwaterveiligheid I,
  • Wildwater II: De kwalificaties Wildwatervaardigheid II en Wildwaterveiligheid II,
  • Wildwater III: De kwalificaties Wildwatervaardigheid III en Wildwaterveiligheid III,
  • Zee: De kwalificatie Tochtleider Zee (of in opleiding voor Tochtleider Zee, waarbij de kandidaat 3 van de 5 tochten heeft begeleid)

Wanneer je je ingeschreven hebt voor de opleiding en je logt in in onze Watersport Academy Online, is de eerste stap een leercoach kiezen.

Indien je voorkeur hebt voor een leercoach, kun je in de Watersport Academy Online kijken of deze leercoach beschikbaar is en hem of haar kiezen.

Ja dat mag, mits deze persoon aantoonbaar geschikt is en goedgekeurd/afgestemd wordt door het Watersportverbond.

Neem dan contact op met opleidingen@watersportverbond.nl.

Deze opleiding is sportoverstijgend. Je kunt deze opleiding dus volgen als je kitesurfer bent, maar ook windsurfers, kanoërs en zeilers kunnen dezelfde opleiding doen.

De praktijkopdrachten die je moet doen doe je in je eigen discipline net als je examen.

Zeilers en windsurfers ontvangen het officiële CWO Instructeursdiploma (niveau 3), kanovaarders en kitesurfers ontvangen het officiële Instructeurs diploma (niveau 3) van het Watersportverbond.

Geen van de aangeboden workshops is verplicht. We raden je wel aan deze te volgen om het optimale uit je opleiding te halen.

Je mag zeker op je eigen vereniging je praktijkopdrachten doen. Hiermee ben je voor de vereniging direct inzetbaar en dus van grote toegevoegde waarde. We raden het wel aan om onder begeleiding van een instructeur aan de gang te gaan.

Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden en voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond