(Beter) leren zeilen

Wil je leren zeilen of je zeilvaardigheden verbeteren? Dan kun je terecht bij de ruim 180 CWO-erkende opleidingslocaties in Nederland.

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een keurmerk van HISWA en Watersportverbond dat staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke lesboten. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële zeildiploma’s.

Vereniging of vaarschool?

CWO erkende locaties kunnen zowel verenigingen als vaarscholen zijn. Bij een vereniging word je lid en bij een vaarschool boek je een cursus. Beide type organisaties bieden meestal het gehele jaar wekelijkse lessen, maar ook cursussen in bijvoorbeeld de vakantieperiodes. De verschillen tussen verenigingen en vaarscholen zijn vaak klein, het is maar net wat je zoekt.

Bekijk alle erkende opleidingslocaties om te zien waar je de CWO cursussen kunt volgen.

 

Zeilscholen.nl

Op Zeilscholen.nl kun je direct cursussen boeken bij CWO aangesloten opleidingslocaties. Dit boekingsplatform biedt in één oogopslag een overzicht van beschikbare cursussen bij verschillende aanbieders. Met zeilscholen.nl faciliteert het Watersportverbond het zoeken, boeken en betalen. De overeenkomst komt tot stand tussen de boeker en de reisaanbieder.

CWO-diploma’s

De officiële CWO-zeildiploma’s zijn er in verschillende disciplines, zoals: jeugdzeilen, zwaardboot, kielboot, catamaran en kajuitboot. De diplomalijnen kennen in principe drie niveaus.

Niveau I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden, in rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

Niveau II

Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij niveau I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, in niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Niveau III

Niveau drie omvat zowel de basis- als de gevorderden manoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort voor jeugd en 6 Beaufort voor volwassenen. De theorie sluit bij het gevorderde niveau aan. Nadat je dit niveau hebt behaald ben je al een aardig ervaren zeiler en weet jij jezelf zelfstandig in allerlei situaties goed te redden. 

De partners van het Watersportverbond