WV Schiphol investeert in duurzaamheid

09 december, 2015

WV Schiphol investeert in duurzaamheid

Verenigingen die vanaf 2016 investeren in duurzaamheid kunnen profiteren van de nieuwe duurzaamheidsregeling en door de maatregelen eveneens besparen op hun energiekosten.

Wij hebben al eerder over de nieuwe duurzaamheidsregeling gecommuniceerd in de besturennieuwsbrief van september.

 

Energiekosten vormen vaak een grote kostenpost voor de vereniging, waardoor het al snel loont om energiebesparende maatregelen te nemen. Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen, LED lampen, het vervangen van glas etc.
Maar vergeet ook niet het stimuleren van gedragsverandering bij jouw leden. Hiervoor gelden over het algemeen dezelfde tips als voor energiebesparing thuis, maar het is goed om deze tips nog eens goed onder de aandacht van jouw leden te brengen.

Om subsidie te krijgen moet je minimaal € 3.000,-- investeren, het maximaal aan te vragen subsidiebedrag per vereniging per jaar is € 125.000,--. Alle details van de subsidieregeling, of je in aanmerking komt, hoe de aanvraag gedaan moet worden, een lijst van maatregelen die voor subsidie in aanmerkingen enz., zijn hier na te lezen.

WV Schiphol heeft al geïnvesteerd in duurzaamheid:

WV Schiphol is actief in Aalsmeer op de Westeinderplassen. De zeilende leden beschikken over een vloot van randmeren, spankers en een kajuitjacht. De jeugdige leden trainen op zaterdag met optimisten en cadetten; de lasers zijn voor zeilers in alle leeftijdsklassen beschikbaar. Er wordt op 2 doordeweekse avonden les gegeven aan volwassenen door vrijwilligers. De ligplaatsen in de haven beschikken alle over stroom en water. Om de schepen in de winterstalling te zetten is er een moderne kraan. In clubhuis ’t Kombuis is het gezellig voorbeschouwen en napraten. En voor wie geen eigen boot heeft, en graag langer op de haven verblijft, is er het knusse zomerhuisje ’t Scholletjesbos.

Bij onze bijna 65-jarige watersportvereniging heeft onlangs een grote renovatie voltrokken. De asbesthoudende beplating van de grote loods en de werkplaats is vervangen door een metalen variant en het was voor de algemene ledenvergadering in 2014 een logische keus om meteen te investeren in energiebesparende maatregelen in de vorm van zonnepanelen. Een lokale installateur heeft 98 zonnepanelen geplaatst op het gunstig gelegen dak. Het totaal vermogen is 22000 watt piek. Deze installatie, die verder bestaat uit een ruim bemeten omvormer, is in staat om onze volledige behoefte aan elektriciteit op te wekken. Het is ons gebleken dat door de aanschaf van dit grote aantal panelen de terugverdientijd veel korter is dan de levensduur van de installatie zelf. Dat houdt in dat we na een aantal jaar onze investering weer hebben terugverdiend en dat we daarna dus winst zullen maken. Naast het financiële voordeel is er natuurlijk ook een voordeel voor het milieu; onze CO2-uitstoot neemt met deze installatie met ongeveer 13 ton per jaar af. De installatie is nu (eind november 2015) enkele weken in bedrijf en we hebben de elektriciteitsmeter al vaak zien aftellen!

Met onze vernieuwde loodsen en de zonnepanelen zijn we helemaal klaar voor veel mooie watersportseizoenen.

De nieuwe zonnepanelen op de loods van WV Schiphol: 

Wij zijn heel benieuwd naar de verhalen van verenigingen die ook geïnvesteerd hebben in duurzaamheid en energiebesparende maatregelen. Wij willen deze graag ontvangen, zodat wij regelmatig hierover kunnen publiceren in de besturennieuwsbrief. Het zou mooi zijn als verenigingen, die willen starten met energiebesparing en duurzaamheid, de ervaringen en misschien tips van andere verenigingen mee kunnen nemen in hun plannen.

Als je de ervaringen van jouw vereniging met investering in duurzaamheid en/of energiebesparing met ons wilt delen, dan zien wij jouw verhaal graag tegemoet op vereniging@watersportverbond.nl

Op de site http://www.duurzaamverenigen.nl/voorbeelden/ zijn inspirerende verhalen en ideeën van een aantal voetbal- en tennisverenigingen gepubliceerd.

Heb je vragen over de regeling of wil je hulp bij het aanvragen van subsidie, neem dan contact met ons op via vereniging@watersportverbond.nl.

Background