Wanneer ben je als vereniging aansprakelijk?

07 oktober, 2015

Wanneer ben je als vereniging aansprakelijk?

Aansprakelijkheid is één van de onderwerpen waar we veel vragen over krijgen van verenigingen. In welke gevallen is de vereniging of het bestuur aansprakelijk? En hoe kun je dit afvangen?

Onze juristen uit ons College van Deskundigen kunnen deze vragen op maat voor u beantwoorden. Zo beantwoordden zij al vragen over het aanpassen van een aanmeldformulier voor het lidmaatschap, risico’s bij het hellingen en winterberging, bestuursaansprakelijkheid bij de bouw van een nieuw clubhuis.  

“We vroegen ons af in hoeverre wij binnen het bestuur persoonlijk aansprakelijk zijn voor zaken die onverhoopt mis kunnen gaan bij de bouw van ons nieuwe clubhuis. Gelukkig heeft een jurist van het Watersportverbond ons gerust kunnen stellen met een compleet en helder antwoord”, aldus een verenigingsvoorzitter. Een voorzitter van een andere vereniging zegt: “We kregen een uitgebreid en zeer informatief antwoord over de risico’s van het hijsen van schepen. Daar kunnen we verder mee.”

Gelukkig valt het over het algemeen mee met aansprakelijkheid. Het bijvoorbeeld moet om grove nalatigheid of opzet gaan wil de vereniging echt aansprakelijk gesteld worden voor een ongeluk. Je moet er echter wel alles aan doen om ongelukken te voorkomen. De algemene uitgangspunten over aansprakelijkheid hebben we voor u op een rijtje gezet. Je kunt ze lezen in dit document.

Ongelukken voorkomen? Dit Oplossingenboek geeft u een aantal handvatten om ongevallen bij trainingen, wedstrijden en evenementen te voorkomen. Zorg dat je altijd goed verzekerd bent, voor het geval er iets gebeurt. Het Watersportverbond heeft samen met de firma Baggers een verzekeringspakket speciaal voor watersportverenigingen samengesteld. Lees hier de brochure.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met de verenigingsondersteuner via vereniging@watersportverbond.nl.

Background