Al 4.000 kinderen hebben in 2018 kennisgemaakt met de watersport bij Optimist on Tour

14 juni, 2018

Al 4.000 kinderen hebben in 2018 kennisgemaakt met de watersport bij Optimist on Tour

Via verschillende stimuleringsprogramma’s zet het Watersportverbond zich samen met haar verenigingen in om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de watersport. Met als doel kinderen door te laten stromen naar verenigingen en zeilscholen en blijvend te verbinden aan de watersport. Zo maken kinderen, onder andere bij verenigingen, via het landelijk rondreizend watersportevenement Optimist on Tour gratis kennis met de watersport en varen ze bij de Q-cup hun eerste wedstrijden. En via het lesprogramma Proef de Zee leren kinderen in de klas alles over (schoon) water.

Succesvol programma
In 2018 hebben al circa 4.000 kinderen via verschillende evenementen, georganiseerd door zowel het Watersportverbond als aangesloten verenigingen, kennisgemaakt met de watersport! Ilse Köpping, hoofdinstructeur bij Optimist on Tour: “Wij willen kinderen op een laagdrempelige enthousiast maken voor de watersport. Dit is belangrijk om de instroom van jeugd in de sport te vergroten en zowel de sport als onze verenigingen toekomstbestendig te maken. Via verschillende programma’s, zoals Optimist on Tour en de Q-cup, beleven kinderen veel plezier op het water én worden ze beter. Het is heel mooi om al die blije gezichten te zien wanneer kinderen uit hun boot stappen bij Optimist on Tour.”

Optimist on Tour is in 2018 al op zeven locaties aangemeerd. Zo werd in maart voor het eerst Optimist on Tour indoor georganiseerd tijdens de HISWA in Amsterdam. Optimist on Tour lag in maart ook op een andere unieke locatie: namelijk in de Hofvijver in Den Haag. Verder lag Optimist on Tour in Houten, Den Haag (Laakkwartier), Medemblik, Eindhoven en Roermond. Op alle locaties werd samengewerkt met lokale zeil- en kano verenigingen. In Medemblik hebben 800 kinderen meegedaan aan Optimist on Tour. WV Bestevaer en WV Kreupel hebben meegewerkt aan deze editie, zij zien het succes hiervan terug in het aantal aanmeldingen voor zeillessen.

Optimist on Tour bij de vereniging
Ook werd op drie locaties al Optimist on Tour in het Zwembad georganiseerd, waar kinderen in een veilige omgeving leren wat er bijvoorbeeld gebeurd als een boot omslaat. Daarnaast hebben verschillende verenigingen zelf een Optimist on Tour georganiseerd. Zo werkten in Katwijk zeven watersportverenigingen samen, 150 kinderen maakten hier kennis met de watersport. Bij Zeilschool IJburg deden 130 kinderen mee, waarvan de helft zich direct ingeschreven hebben voor nog een ronde. Ook de Kralingsche Zeilclub, Vereniging Watersport de Twee Provinciën en Braassemermeer organiseerden een Optimist on Tour bij de vereniging om het jeugdaanbod te promoten.

Om de kans te vergroten dat deze kinderen blijven watersporten, krijgen alle kinderen die deel hebben genomen aan Optimist on Tour een brief mee naar huis. Hierin is een overzicht opgenomen van het vervolgaanbod in hun regio. Wanneer kinderen nog een keer (gratis) een proefles kunnen volgen, is de kans op het het volgen van een cursus veel groter. Ze kunnen immers zien en ervaren hoe leuk het is om op een vereniging les te krijgen. Als vereniging kunt u zelf ook deze kansen aanpakken om (nieuwe) jeugd aan te trekken. Zo kunt u een Optimist on Tour organiseren bij uw vereniging of kunt u een gratis proefles bij uw vereniging aanbieden. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Charlotte van Leerdam via charlotte.van.leerdam@watersportverbond.nl.

Kalender
Er staan verschillende locaties nog op het programma voor 2018. Zo vindt tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag de grootste editie van Optimist on Tour ooit plaats. En we hopen nog meer locaties, ook bij verenigingen, aan dit programma toe te voegen.

  • 15 en 16 juni: Den Haag (Vlaggetjesdag)
  • 20 - 22 juni: Dordrecht
  • 24 juni - 1 juli: Den Haag (Finish Volvo Ocean Race)
  • 8 juli: Nieuw-Vennep (Optimist on Tour in het Zwembad)
  • 11 - 14 juli: Zaanse Schans
  • 14 juli: Almere
  • 4 - 9 september: Lelystad
  • 6 - 9 september: Rotterdam

Voor meer informatie:

Background