Eredivisie Zeilen 2018 van start!

15 mei, 2018

Eredivisie Zeilen 2018 van start!

Na een winter vol evaluaties, trainingen en speculaties zagen de teams op vrijdag 13 april eindelijk waar ze stonden ten opzichte van de concurrentie. Tegen de skyline van Almere startte 15 teams voor de felbegeerde landstitel. Na de eerste dag was al snel duidelijk geworden dat de strijd om de titel ongekend spannend gaat worden.

De regerend landskampioen Almere Centraal startte sterk op het eigen thuiswater en varen direct mee in de top. Op de vraag of de concurrentie dichterbij is gekomen antwoord John den Engelsman vol zelfvertrouwen: “Op basis van wat ik vandaag heb gezien nog niet.” Almere Centraal sluit de eerste dag bovenaan af in het klassement met een eerste plek, maar de concurrentie volgt kort. Na de eerste dag staat de top vier binnen twee punten.

Een van de uitdagers dit jaar is Jachtclub Scheveningen. In de allereerste race van dit seizoen zetten zij meteen kracht bij hun ambitie door overtuigend naar een overwinning te zeilen. Ook de rest van de dag blijkt dat de club uit Zuid-Holland een geduchte concurrent wordt. Wat dat betreft lijkt aan het teams grootste leerpunt gewerkt te zijn: niet zwak starten op de vrijdag. Een van de blikvangers van het veld is net als vorig jaar het team International Yacht Club Amsterdam. Dit jaar strijden ze niet met vier, maar met vijf dames voor de felbegeerde titel. “Vorig jaar zeilden we tijdens de klassenwedstrijden ook al met zijn vijven. Tijdens de Eredivisie hadden we bij sommige manoeuvres dan voor ons gevoel dan ook een vrouw tekort in de boot. Dat is nu opgelost”. De dames doen er in ieder geval alles aan om op te vallen, dit jaar zijn ze te herkennen aan hun handschoenen met bloemenprint. “Van de Ikea, ze zijn zo lekker fout.

Variabele omstandigheden
Grote verschillen in druk en windrichtingen tekende de zaterdag van Eredivisie Zeilen. De variabele omstandigheden maakte het de zeilers moeilijk in het hart van Almere. Foutjes kwamen duur te staan, maar dit had geen effect op de top drie. Met 4 tot maximaal 6 knopen wind ging de Eredivisie Zeilen vloot zondag hoopvol het water op. Met een krappe 4 knopen wind werd de eerste wedstrijd gestart. Vlak na de finish was de wind plots verdwenen en werd de uitstelvlag direct gehesen. Na een half uur werd besloten de boten terug naar de kant te sturen, hopend op het terugkeren van de wind. Ondanks verwoede pogingen er nog een volledige serie van drie races uit te persen waren de weergoden de zeilers deze zondag niet gunstig gezind. De enige race van zondag telt hierdoor niet mee voor het klassement en is de tussenstand van zaterdag direct de definitieve uitslag van speelronde 1 geworden.

Almere Centraal pakt winst
Zeilteam Almere Centraal pakt hiermee de eerste overwinning van het jaar tijdens hun thuiswedstrijd. Zeilteam Maas & Roer pakt de tweede plaats, gevolgd door Jachtclub Scheveningen op de derde plaats. Het verschil in punten was deze speelronde zeer klein, het kan dus spannend te worden tijdens speelronde twee, 8 t/m 10 juni, in het Limburgse Roermond.

Toon gezet
Met de einduitslag van speelronde 1 is de toon gezet. Het minimale verschil in punten laat zien dat niveau hoog ligt. Door goed en stabiel te presteren hoopt Maas & Roer dit jaar een startbewijs voor de prestigieuze
Saling Champions League te verdienen. “Dit weekend hadden we onverwachts een andere teamsamenstelling en werden gedwongen in een onervaren combinatie te varen, maar dat heeft fantastisch uitgepakt! Het liep lekker met soepele communicatie aan boord. We zijn heel tevreden en kijken uit naar volgende speelronde, waar wij hopelijk het thuisvoordeel hebben.” De volgende speelronde van de Eredivisie Zeilen vindt plaats in Roermond, waar Maas & Roer het verschil denkt te kunnen maken.

In totaal werden er tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018 maar liefst 27 geldige races gevaren. De eindstand van de eerste speelronde is hier te vinden. Bekijk ook  de foto’s van alle dagen. Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl.

Background