Almere Centraal winnaar Eredivisie Zeilen 2018

08 november, 2018

Almere Centraal winnaar Eredivisie Zeilen 2018

Voor de derde keer op rij is Almere Centraal landskampioen geworden van de Eredivisie Zeilen. Het kraakheldere Veerse Meer in Zeeland was het speelveld van een driedaagse strijd om de felbegeerde landstitel.

Ook tijdens de laatste finaledag lagen de punten heel dicht bij elkaar en zorgden verrassende prestaties van enkele teams voor een ongenaakbare spanning in het algemeen klassement. WV De Meeuwen (Leeuwarden) wist dankzij mooie constante resultaten dit weekend verrassend snel naar de 2e plaats te kruipen. Met slechts 3 punten afstand pakte RR & ZV Maas & Roer (Roermond) de derde plaats.

De organiserende Stichting Eredivisie Zeilen heeft al aangegeven dat de eredivisie door gaat in 2019! Deze maand wordt de editie van 2018 - met zowel deelnemende verenigingen als verenigingen die niet (meer) meededen - besproken. De stichting is van plan het concept (nog) aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Meer informatie of inschrijven? Neem contact op met de stichting via info@eredivisiezeilen.nl

Lees hier het verslag van de finalewedstrijden van de Eredivisie Zeilen 2018.

In het Blad Zeilen stond onlangs onderstaand interview met winnaar John den Engelsman.

“GEEN RUIMTE VOOR EEN PLAN B”

Na een succesvolle test in 2015 is Eredivisie Zeilen inmiddels een begrip in Nederland. Teams uit het hele land varen in een J/70 korte en hevige wedstrijden op verschillende plaatsen in Nederland. Voor de derde keer op een rij werd team Almere Centraal kampioen. Een knappe prestatie. Team captain John den Engelsman vertelt over de charme van de Eredivisie Zeilen.

Hoeveel wedstrijden heb je deze editie gevaren?
In totaal waren er 56 starts per team over het hele seizoen. De planning is ongeveer vijftien starts per weekend, maar te veel of heel weinig wind kan roet in het eten gooien. Ik weet niet precies hoeveel we van die 56 hebben gewonnen, maar in het laatste weekend in Veere wonnen we elf van de vijftien wedstrijden. Dat is wel extreem veel. We stonden al wel iets voor, maar het is volgens mij nog nooit zo close geweest. In dat weekend zijn die afstanden alleen maar groter geworden. Wij voeren erg constant, maar andere teams lieten ook steekjes vallen.

Hoe ziet een wedstrijd er uit?
Het comité legt een up & down-baan uit die je in ongeveer twaalf minuten kunt zeilen. Dat is kort. Je start met vijf boten tegelijk en je ligt dan ook nooit ver uit elkaar. Een gemakkelijke overwinning is er dus niet. Als je dat ene beetje voorsprong hebt, moet je goed uitkijken dat je die niet weggeeft. Je moet snel reageren en sneller denken dan bij normale wedstrijden. Er is geen ruimte voor een plan B.

Hoe bereid je je voor?
We hebben negen erg ervaren zeilers in het team. Ze weten hoe ze met een sportboot en een gennaker moeten varen en we trainen daar ook specifiek voor. Omdat we vorig jaar ook de Eredivisie Zeilen wonnen, varen we dit jaar ook de Champions League, een internationale competitie waar zeventien landen aan meedoen. Hier varen we tegen internationaal gerenommeerde clubs en dat is wel een beetje de kers op de taart. Als je meer van dit soort wedstrijden vaart, gaat je niveau ook omhoog.

Volgend jaar weer?
Misschien dat we het team volgend jaar uitbreiden. Het concept is ontzettend leuk. Organisatie, wedstrijdleiding, de boeien, jury, enzovoorts – alles is geregeld. Je hoeft alleen je zeilpak mee te nemen. Je kunt kampioen worden zonder dat je een boot bezit.

 

Background