WSV Goeree en WSV Ermelo vertellen over Optimist on Tour op de vereniging

13 september, 2018

WSV Goeree en WSV Ermelo vertellen over Optimist on Tour op de vereniging

Het Watersportverbond heeft via het succesvolle programma Optimist on Tour inmiddels al meer dan 75.000 kinderen kennis laten maken met de watersport. De ‘landelijke’ Optimist on Tour doet veel plaatsen aan, maar kan niet overal aanmeren. Het Watersportverbond helpt verenigingen en vaarscholen daarom graag om zelf ook een Optimist on Tour te organiseren voor het aantrekken van (nieuwe) jeugd.

Twee verenigingen die dit recentelijk gedaan hebben, zijn WSV Goeree en WSV Ermelo. “Tot op heden werden er eigenlijk geen watersportactiviteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd door WSV Ermelo. Afgelopen voorjaar is het initiatief opgepakt om te onderzoeken of we de jeugd meer bij de watersport konden betrekken. Door het Watersportverbond werden we gewezen op de mogelijkheid om Optimist on Tour te organiseren bij de vereniging. Dit sprak ons erg aan, vanwege de ondersteuning en professionele aanpak.” Aldus Wim Soet van WSV Ermelo.

Ondersteuning
Het Watersportverbond ondersteunt verenigingen bij verschillende vraagstukken, onder andere op het gebied van jeugd. Frederik van der Dussen, voorzitter van WSV Goeree: “Bij WSV Goeree loopt wel wat jeugd rond, maar niet voldoende om zeillessen te organiseren. We willen wel graag dat er meer jeugd komt zeilen bij onze vereniging. Daarom hebben we, met ondersteuning vanuit het Watersportverbond, een avond georganiseerd met veertien ouders die wonen in de omgeving Ouddorp. Hier hebben we de ambitie uitgesproken om meer jeugd in Ouddorp te laten zeilen! Volgend jaar gaan we starten met zeillessen.”

Om extra belangstelling te genereren heeft WSV Goeree Optimist on Tour georganiseerd. “Sinds twee jaar wordt de jaarlijkse Havendag georganiseerd in Ouddorp. Hier gebeuren allemaal activiteiten rondom de haven. Bijvoorbeeld een rondvaart in een oude reddingsboot, een oud zeilschip en demonstraties. Wat miste was het promoten van de watersport! Daarom hebben we deze kans aangepakt en Optimist on Tour georganiseerd tijdens de Havendag. Maar liefst 87 kinderen hebben we met heel veel plezier en enthousiasme laten varen. Een groot aantal potentiële Optimist-zeilers! We gaan ook zeker de expertise van het Watersportverbond gebruiken om onze instructeurs professioneel op te leiden. Want kinderen uiteindelijk écht te leren zeilen, dat is toch een vak apart.” Aldus Frederik van der Dussen.

Bij de organisatie van Optimist on Tour bij de vereniging stelt het Watersportverbond materialen ter beschikking, zoals optimist, vlaggen en tubes. Daarnaast wordt er promotiemateriaal aangeleverd waaronder flyers, posters en een persbericht dat verstuurd kan worden naar lokale media. Ook komen er instructeurs die de vereniging begeleidt tijdens de dag zelf.

Organisatie
“Optimist on Tour is een prachtig initiatief waarbij, naast uiteraard veel lol op het water met kinderen, het ook duidelijk wordt of er überhaupt behoefte bestaat voor het aanbieden van watersportactiviteiten voor kinderen in de regio.” Zo blikt Wim Soet terug. “En 80% van de dag is feitelijk al georganiseerd door Optimist on Tour, dat scheelt enorm veel werk. Het is belangrijk om te werken met een klein en enthousiast team. Dan ben je snel op elkaar ingespeeld en kun je snel schakelen. En begin klein, dan blijft het overzichtelijk. Hoe groter de doelen zijn die je stelt, hoe lastiger het is om ze te realiseren”.

Ook een Optimist on Tour of proefles organiseren bij uw vereniging?
Wilt u ook een Optimist on Tour organiseren en op deze manier de instroom van jeugd vergroten of de vereniging op een leuke manier in de regio op de kaart te zetten? Pak dan samen met het Watersportverbond deze kans. Het Watersportverbond ondersteunt de vereniging in de organisatie door het handboek ter beschikking te stellen, advies te geven en uw Optimist on Tour via onze kanalen te communiceren. Daarnaast is het (wanneer beschikbaar) mogelijk materialen te lenen en om op de dag zelf een instructeur van het Watersportverbond in te zetten. 

Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact op met Charlotte van Leerdam via charlotte.van.leerdam@watersportverbond.nl.

Background