Themabijeenkomst ‘inspelen op verandering in watersport’ geeft verenigingen nieuwe inzicht en kansen

14 maart, 2019

Themabijeenkomst ‘inspelen op verandering in watersport’ geeft verenigingen nieuwe inzicht en kansen

Op woensdag 6 maart hebben verenigingsbestuurders zich laten inspireren tijdens de themabijeenkomst ‘inspelen op veranderingen in de watersport’. Het was een zeer geslaagde avond. Verenigingen gingen na afloop naar huis met inzicht in ontwikkelingen in de watersport en zien kansen om hierop in te spelen. Ook hebben de verenigingen zich ingeschreven voor masterclasses die het Watersportverbond aanbiedt om verenigingen verder te begeleiden/helpen.

Mirella Feeke, coördinator verenigingsondersteuning Watersportverbond, leidde de avond in met als boodschap dat de sportwereld in beweging is en het belangrijk is om mee te bewegen.

Ontwikkelingen in sport en toegevoegde waarde voor verenigingen

Hein Veerman van NOC*NSF nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen in sport en de toegevoegde waarde voor verenigingen. Het zijn van een ‘open club’ brengt kansen en nieuwe mogelijkheden. Voor diegenen die niet aanwezig waren vindt u hier de presentatie en een extra uitleg over de ‘open club’.

Kansen in de watersport

Vervolgens heeft Reinier Steensma van Waterrecreatie Advies b.v. interessante ontwikkeling in de watersport laten zien. De aanwezigen luisterden zeer geboeid naar alle ontwikkelingen en kansen. Er werden positieve ervaringen uitgewisseld tussen de verenigingen over hoe verschillende doelgroepen te bereiken, zoals jeugd en senioren. Reinier sloot af met adviezen rondom de toenemende groep sloepvaarders en hoe daarop ingespeeld kan worden.

Masterclasses

Na deze verhelderende presentaties en een prettige interactie met de aanwezigen was er een eerste kennismaking met de masterclass waar men zich voor aangemeld had. Er gaan 2 masterclasses van start:

  • Masterclass: Meer leden door open club en andere activiteiten (VOL)
  • Masterclass: Jeugd aantrekken en binden

Er is nog plaats voor de masterclass: Jeugd aantrekken en binden. Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen kunt u contact opnemen met Mirella Feeke, vereniging@watersportverbond.nl.

De masterclasses zijn een verdiepingsslag van de themabijeenkomst en wordt begeleid door een procesbegeleider. Het onderwerp wordt met elkaar uitgediept in meerdere sessies. Een sessie bevat een leerdeel, al dan niet aangevuld met uitleg van een externe expert, en een praktijkdeel en intervisie (ervaringen uitwisselen). Het doel is dat de deelnemende verenigingen na de sessies weten hoe ze een dergelijke verandering kunnen aanpakken en hun netwerk voor vragen aan andere verenigingen uit hebben gebreid. Na de sessies kunnen de verenigingen contact met elkaar houden en hulp en ervaringen uitwisselen. De 1e sessie vindt in Utrecht plaats, daarna bij verenigingen.

  • aantal sessies: 2 met mogelijkheid tot vervolg
  • aantal uur per sessie: 2,5 uur
  • aantal verenigingen: 5-10 verenigingen
Background