Allianz WK Zeilen 2023

Allianz WK zeilen 10-20 augustus 2023 in Den Haag, Scheveningen

Voor het eerst in de geschiedenis komt een van de grootste logistieke sportevenementen ter wereld naar Nederland. Van 10 tot 20 augustus 2023 strijkt het WK Zeilen neer in Den Haag, Scheveningen. De beste zeilers ter wereld strijden voor de kust van Scheveningen voor de wereldtitel in de tien Olympische klassen. De nieuwe olympische discipline Kitefoilen maakt zijn debuut. Het Allianz WK Zeilen is tevens het eerste kwalificatietoernooi voor deelname aan de Olympische spelen 2024 in Parijs.

Je zou het in eerste instantie niet denken, maar het WK Zeilen is een evenement vele malen groter dan het zeilen op de Olympische Spelen. Niet alleen door en voor het aantal deelnemers maar ook voor de organisatie. Naast de 1200 deelnemers uit 82 laden, die in ruim 900 boten voor de kust van Scheveningen in de olympische klassen varen, strijden op de Braassemermeer zeilers in drie para zeilklassen tegen elkaar. 

‘We zijn trots dat het parazeilen onderdeel is van de wereldkampioenschappen zeilen in Den Haag. Het is geweldig dat De Braassemermeer (vereniging?)  haar deuren opent en dank aan haar leden die dit mogelijk hebben gemaakt’,  reageert Ilse Janssen, manager Allianz WK Zeilen.

David Graham, CEO World Sailing, wijst op de vooruitgang van parazeilen. ‘Zeilen heeft laten zien dat het een sport is voor iedereen. Het aantal landen met parazeilen die internationaal strijden, is de afgelopen vijf jaar met 30% toegenomen – en er zijn nu 41 landen betrokken bij het reguliere parazeilen. De groei van de sport heeft ons vermogen om die mogelijkheid aan veel meer mensen over de hele wereld te bieden drastisch verbeterd. De opname van parazeilen in het Wereldkampioenschappen is een nieuwe stap voorwaarts.’

De tien olympische klassen waarin op het WK wordt gevaren:

 1. IQ foil men
 2. IQ foil women
 3. Kitefoil men
 4. Kitefoil women
 5. 49er
 6. 49erFX
 7. Nacra 17
 8. ILCA 6 (International Laser Class Association)
 9. ILCA 7 (International Laser Class Association)
 10. 470 mixed

De drie para zeilklassen die te vinden zijn op de Braassemermeer: 

 1. Hansa 303
 2. 2,4mR
 3. RS Venture

 

Meer over het Allianz WK Zeilen

 

De partners van het Watersportverbond