Recreatief varen: maatregelen en adviezen voor watersporters, recreanten en passanten

Hieronder vind je meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en wat de gevolgen zijn voor recreatief varen.

Varen mag op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen:

 • Vermijd fysiek contact;
 • Houd 1,5 meter afstand.

Hieronder geven een aantal tips en adviezen voor recreanten. Ook verenigingen kunnen onderstaande adviezen gebruiken om hun leden en passanten te informeren:

 • Zorg dat je zo goed mogelijk voorbereid bent en dat je geen hulp nodig hebt van de KNRM of andere hulpverleners. Denk aan een schone en volle tank en ga alleen varen bij goede weersverwachting. 
 • Raadpleeg voor brug en sluisbedieningen van tevoren op de website van de beheerder​ via: www.vaarweginformatie.nl  of https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/nts/map   
 • ​Raadpleeg de regels voor je eigen thuishaven/vereniging. 
 • Als je in een andere haven dan je thuishaven wilt aanleggen of overnachten, raadpleeg van te voren de website of neem contact op voor informatie over beschikbaarheid en openstelling voorzieningen.  Bekijk ook welke noodverordeningen er in jouw regio gelden.  Een overzicht vind je onderaan deze pagina. 
 • Overnacht je in de openbare ruimte (zoals eilandjes, gemeente steigers of​ voor anker​), raadpleeg ​dan ​de website van de betreffende gemeente voor lokale regels.
 • Zorg dat je ​schone handen hebt ​bij gebruik van voorzieningen en het aanraken van andermans ​boot.
 • Houdt bij het wachten bij bruggen en sluizen zo veel mogelijk afstand tot andere boten. 
 • Houdt bij afmeren zoveel mogelijk afstand van andere boten​.​  
 • Op de steiger is het moeilijk 1,5 m in acht te nemen als je elkaar moet passeren. Stem ​ter plekke ​met elkaar af hoe de afstand te respecteren.
 • Ga je varen in het buitenland? Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je meer informatie over  naar welke landen vakantiereizen mogelijk zijn.  Meer informatie lees je onderaan deze pagina. 

Olympische zeilers Nicholas Heiner en Annemiek Bekkering vatten de tips & tricks voor recreatieve vaarders om in deze coronatijd veilig van het water te genieten nog even samen. (Let op, tekst loopt door onder video.)

Op vakantie en varen in het buitenland

Vanaf 15 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor landen wordt aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je meer informatie over  naar welke landen vakantiereizen mogelijk zijn. Het ministerie beheert de meest actuele informatie en werkt het bericht regelmatig bij.  Ga naar de website van Buitenlandse Zaken.

Let op! Voor je op reis gaat is het goed om jezelf goed te informeren over de in het land geldende regels én die in de landen waar je doorheen reist. Deze kunnen namelijk verschillen van de maatregelen in Nederland. In sommige landen geldt bijvoorbeeld dat je minimaal 2 meter afstand moet houden i.p.v. 1,5 meter. Omdat de situatie per dag kan verschillen is het altijd belangrijk dat je zelf bij de (jacht)haven, reisorganisatie, hotel of bestemming controleert of je er als Nederlandse toerist terecht kunt en wat de lokale regel en maatregelen zijn.  

Wees je daarnaast bewust van de risico’s. De situatie rond het coronavirus kan snel veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kan de lokale overheid opnieuw (reis)beperkingen opleggen. De Nederlandse overheid haalt geen reizigers terug. Je reis is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Regionale noodverordeningen

Nederland kent 25 veiligheidsregio’s. Hieronder vind je de link naar de informatie over maatregelen rond het coronavirus van de veiligheidsregio’s. Hier vind je ook de noodverordeningen.

 

Brabant

Drenthe

Flevoland

Fryslân

Gelderland

Groningen

Limburg

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond