Gevolgen coronavirus voor verenigingen en watersportactiviteiten

De ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het coronavirus in Nederland volgen elkaar in hoog tempo op. Dit zorgt voor veel vragen bij verenigingen. Lees hier de adviezen vanuit het Watersportverbond.

De ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus volgen zich in rap tempo op. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen genomen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Voor de sportwereld komt dit er op neer dat alle sportcompetities en sportfaciliteiten in ieder geval tot en met 6 april 2020 stil komen te liggen om zo de verspreiding van het virus af te remmen.


Sportverenigingen gesloten

De maatregelen van de overheid laten er geen misverstand over bestaan dat alle sportclubs en verenigingen de deuren tot minimaal 6 april moeten sluiten, mede omdat de overheid oproept om sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen en om bijvoorbeeld anderhalve meter afstand tot andere personen te bewaren. Bij het Watersportverbond staat de gezondheid en veiligheid voorop, daarom volgen wij het advies van de overheid op en roepen onze verenigingen met klem op om gehoor te geven aan deze maatregelen. Als blijkt dat buitensporten zoals watersport anders geïnterpreteerd worden, dan berichten we hier zo snel als mogelijk over. 


Geen sportactiviteiten 

Tevens volgen we het advies van sportkoepel NOC*NSF en roepen verenigingen, klassenorganisaties en evenementorganisaties op om de competitie-, oefen- en trainingswedstrijden en andere georganiseerde bijeenkomsten niet door te laten gaan. Ook het Watersportverbond last bondsbijeenkomsten en activiteiten, zoals de extra Algemene Ledenvergadering van 24 maart, af in de genoemde periode.

Op 23 maart heeft de Nederlandse regering de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er heerste onduidelijkheid over de interpretatie van de nieuwe maatregelen in relatie tot sport. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen van kracht blijft tot 6 april. De aanscherping heeft betrekking op evenementen en samenkomsten. Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.


Waterrecreatie nog mogelijk

Varen mag nog steeds, op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen: vermijd contact, geen groepsgebeuren en houd 1,5 meter afstand. Praktisch betekent dit dat varen alleen nog mogelijk is als individu of met het gezin. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar een frisse neus (op het water) halen kan dus. Kies daarvoor een rustige vaarroute of vaargebied, zodat je geen ophopingen van vaarverkeer krijgt. Zorg daarnaast voor een goede reisvoorbereiding. Diverse regionale vaarwegbeheerders verlengen de winterdienstregeling. Ook kunnen burgemeesters bepaalde locaties sluiten en gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Actuele berichten staan op de www.vaarweginformatie.nl en houd de reguliere berichtgeving in de gemeente waar je gaat varen aan. 


We zijn ons ervan bewust dat dit ingrijpende maatregelen zijn die de nodige consequenties met zich meebrengen en/of vragen oproepen. Mocht u ondersteuning nodig hebben bij de uitvoer van de maatregelen dan is het Watersportverbond u graag van dienst.

Lees meer over sportactiviteiten en het coronavirus in Nederland op de site van NOC*NSF.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond