Brandbrief aan Tweede Kamer tegen verplichte heffing maritieme zendapparatuur

22 oktober, 2015

Brandbrief aan Tweede Kamer tegen verplichte heffing maritieme zendapparatuur

Eerder deze maand publiceerden wij een bericht over de invoering van een vergoeding voor de verplichte registratie van zendapparatuur door het kabinet Rutte. Ook maritieme zenders zoals de marifoon, AIS en noodzender vallen hieronder. Vanaf 1 januari 2016 wil het kabinet hier per zender €31 per jaar voor heffen.

Lees het bericht hier terug>>

Het Watersportverbond is helaas niet bij deze besluitvorming betrokken. In een brief aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, in samenspraak met onze partners binnen Waterrecreatie Nederland, maken wij dan ook bezwaar tegen deze verplichte vergoeding voor registratie van zendapparatuur omdat het in onze ogen de veiligheid op het water niet ten goede komt.

Het Watersportverbond is van mening dat maritieme zendapparatuur onmisbaar is voor de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen. De marifoon kan van levensbelang zijn. In geval van nood is het de beste manier om hulp in te roepen, een ander vaartuig te waarschuwen of eventueel een in nood verkerend schip te helpen. Maritieme zenders zijn echter niet verplicht voor schepen tot 20 meter. Om het gebruik van marifoons maximaal te motiveren worden deze aan de consument aangeboden tegen zeer aanvaardbare prijzen. Wij vrezen echter dat de invoering van een jaarlijkse heffing voor de verplichte registratie zal leiden tot een afname van het gebruik van de marifoon door de kleinere recreatievaartuigen. Dit zal de onderlinge communicatie tussen beroepsvaart en recreatievaart niet ten goede komen en tot onveilige situaties leiden.

Het Watersportverbond en de partners binnen Waterrecreatie Nederland hopen met deze brandbrief de kwestie onder de aandacht van de Kamercommissie I&M te kunnen brengen en de verplichte heffing terug te dringen.

Background