Hoge opkomst derde informatieavond btw

15 december, 2016

Hoge opkomst derde informatieavond btw

15 december 2016 - Ruim tachtig bestuursleden van watersportverenigingen uit het hele land waren op woensdag 14 december bij het Watersportverbond in Nieuwegein aanwezig bij de derde informatieavond over de wijziging in de btw-regeling op ligplaatsen. Voor verenigingen die ligplaatsen verhuren aan zowel zeil- als motorboten, wordt het een stuk ingewikkelder. Voor de ligplaatsen voor motorboten moet vanaf 1 januari 2017 namelijk wel btw worden afgedragen, maar voor die voor zeilboten niet. En dat heeft gevolgen voor de administratie van een vereniging.

De btw specialist Pieter Tielemans, lid van het College van Deskundigen van het Watersportverbond adviseert de aanwezige verenigingen niet te lang te wachten met de btw aangifte. "Ga nu met je bestuur en boekhouder/accountant om de tafel en bereid je aangifte serieus voor. Voordat je het weet is het namelijk al lente en wil je niet meer uren besteden aan je boekhouding maar wil je eigenlijk het liefst het water op". Pieter Runsink, bestuurslid van WV De Bommeer neemt het advies van Tielemans over: "Ik ga met mijn vereniging direct na de kerstdagen aan de slag!"

Proces
Roeland Geertzen, manager Belangenbehartiging en Infrastructuur bij het Watersportverbond, begon met een korte inleiding. Hij vertelde over het proces dat vanaf de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in februari tot nu gevolgd is. Geertzen stond met name stil bij het feit dat de inzet van het Watersportverbond en haar partners steeds is geweest alle vaartuigen btw-vrijgesteld te houden. Helaas is deze opzet mislukt, omdat de staatssecretaris van Financiën oordeelt dat het varen met motorboten niet gekwalificeerd kan worden als sport. 

Inhoud
Daarna was het de beurt aan Mr. Pieter Tielemans, lid van het College van Deskundigen van het Watersportverbond. Tielemans legde haarfijn uit wat de veranderingen zijn en welke gevolgen deze hebben voor de verschillende verenigingen. Ook beantwoordde hij vele vragen uit de zaal.

Vervolg: advies op maat
Om de verenigingen verder te helpen heeft het Watersportverbond een aantrekkelijke afspraak gemaakt met HLB Van Daal en Partners (accountants en belastingadviseurs). We kunnen voor een zeer gunstig tarief ondersteuning bieden aan onze leden. We bieden advies op maat aan individuele verenigingen, maar kunnen dit ook in groepsverband doen. Dan zit je met maximaal vier verenigingen aan tafel en kun je kennis en vragen delen.

Bekijk de presentatie van de informatieavond hier.
Lees hier meer over advies op maat.

Ook naar een informatieavond?
De informatieavonden voorzien duidelijk in een behoefte. Wil jij ook een informatiebijeenkomst bijwonen? Op woensdag 21 december en woensdag 18 januari zijn er twee avonden in het Huis van de Sport in Nieuwegein.
Aanmelden voor een van de avonden kan hier.

Voor verenigingen die lid zijn van het Watersportverbond of de VNM zijn de avonden gratis, voor niet leden zijn de kosten €70,- Een prijsopgave vind je hier.
Meer informatie en advies over de wetswijziging op de btw-heffing op lig- en bergingsplaatsen is te vinden op de site van het Watersportverbond.

Background