Ook tweede btw-informatieavond druk bezocht door watersportverenigingen

09 december, 2016

Ook tweede btw-informatieavond druk bezocht door watersportverenigingen

Bij de tweede informatieavond over de btw-wetswijziging waren donderdag 8 december ruim 70 verenigingsbestuurders aanwezig. Gastheer was WSV Doeshaven in Leiderdorp, een grote motorbootvereniging met havenmeester in dienst. Voor deze vereniging zal er wat betreft de btw relatief weinig veranderen.

Ingewikkelde materie
Voor verenigingen die ligplaatsen verhuren aan zowel zeil- als motorboten, wordt het een stuk ingewikkelder. Voor de ligplaatsen voor motorboten moet vanaf 1 januari namelijk wel btw worden afgedragen, maar voor die voor zeilboten niet. En dat heeft gevolgen voor de administratie van een vereniging.

“De btw komt nu wel onafwendbaar snel dichtbij. Vanaf 1 januari moet er al btw worden geheven. Hebben alle verenigingen zich dit wel voldoende gerealiseerd?”, vraagt Wouter van der Gronden, voorzitter van WV Braassemermeer zich af.

Aantrekkelijk aanbod
Pieter Tielemans, lid van het College van Deskundigen van het Watersportverbond legt aan de hand van een aantal voorbeelden uit wat de gevolgen kunnen zijn. Naast bestuurslid bij WSV Sint-Annaland is Tielemans btw-specialist bij HLB Van Daal & Partners Accountants & Belastingadviseurs. Voor de bestuurders die advies op maat willen voor hun vereniging, heeft het Watersportverbond samen met HLB Van Daal & Partners een aantrekkelijk aanbod ontwikkeld voor verenigingen.

“Verenigingen kunnen individueel btw-advies krijgen of gezamenlijk in een bijeenkomst met maximaal vier verenigingen. In dit laatste geval kunnen verenigingen ook van elkaars vraagstukken leren”, aldus Tielemans. “Desgewenst kunnen we ook het inrichten van de btw-administratie en het indienen van de aangiften of verzoeken om teruggaaf verzorgen.”

Ook naar een informatieavond?
De informatieavonden voorzien duidelijk in een behoefte. Wil jij ook een informatiebijeenkomst bijwonen? Op woensdag 21 december en woensdag 18 januari zijn er twee avonden in het Huis van de Sport in Nieuwegein. Via deze link kan je jezelf aanmelden. Voor verenigingen die lid zijn van het Watersportverbond of de VNM zijn de avonden gratis, voor niet leden zijn de kosten 70 euro. Een prijsopgave vind je door te klikken op deze link.

Meer informatie en advies over de wetswijziging op de btw-heffing op lig- en bergingsplaatsen is te vinden op de website watersportverbond.nl/btw

Background