Onderzoekscommissie presenteert rapport seksuele intimidatie in sport

12 december, 2017

Onderzoekscommissie presenteert rapport seksuele intimidatie in sport

Vandaag is het rapport van de onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport naar buiten gebracht. Daarin valt de conclusie te lezen dat het dringend noodzakelijk is om seksuele intimidatie en misbruik in de sport veel actiever tegen te gaan.

De onderzoekscommissie concludeert dat meldingen over seksuele intimidatie en misbruik in de sport niet vaak tot effectieve vervolgstappen leiden en dat de maatregelen en sancties die worden opgelegd in de meeste gevallen mild zijn. Het is volgens de onderzoekscommissie dringend noodzakelijk dat sportbonden en sportverenigingen snel veel meer gaan doen aan de vele incidenten en het voorkomen daarvan. Op de website van NOC*NSF zijn de highlights uit het rapport te lezen en kunt u het gehele 228 pagina’s tellende rapport downloaden. Ook krijgen alle aangesloten watersportverenigingen het rapport opgestuurd.

Maurice Leeser, directeur Watersportverbond: “ik ben erg geschrokken van de cijfers. 1 op de 8 sporters is geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit moet stoppen, handen af van onze sporters! Het is essentieel dat iedereen in een veilige omgeving kan (water)sporten. Aan het thema Veilig Sport Klimaat is binnen het Watersportverbond de afgelopen jaren al veel aandacht besteed. Maar de uitkomsten van dit rapport kunnen we niet negeren en maakt pijnlijk duidelijk dat er we nog meer moeten doen. Daar ga ik me sterk voor maken. We moeten toe naar een cultuurverandering in de sportwereld, van recreatie tot topsport.”

De onderzoekscommissie seksuele intimidatie in de sport, in de volksmond “Commissie De Vries” genoemd, bestaat uit oud-minister Klaas de Vries, oud-staatssecretaris van sport Clémence Ross en oud-rechter Egbert Myjer.

Op het informatieplatform Sportknowhowxl is ook een interview met Klaas de Vries over het onderzoek te lezen. Lees ook meer over 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport: feiten en fabels' op Alles over de Sport. 

Background