Waterplanten in Zwartsluis zorgen voor overlast

26 juni, 2017

Waterplanten in Zwartsluis zorgen voor overlast

Bewoners van de wijk Barsbeek van Zwartsluis trokken dinsdagavond 20 juni 2017 de zwemkleding aan, om tientallen kilo's waterplanten uit het water te verwijderen. De buurtbewoners namen zelf het heft in handen, nadat zondagavond een motorboot was omgeslagen door de waterplanten.

Tom, bewoner van de Slingerbeek, haalt de waterplanten met een hark uit het water. Vervolgens worden de planten door hem op de surfplank gelegd. Zodra de plank vol ligt met groen, brengt hij het naar de grote hoop, die onaangenaam ruikt.

Zondag voer een Sluziger, een bewoner van Zwartsluis, met zijn motorboot door de planten. Toen de schroef van zijn buitenboordmotor vol was geraakt met planten wist hij de motor omhoog te halen. Omdat hij achterin de boot moest zitten, en de planten aan de schroef voor het nodige gewicht zorgden, stroomde er razendsnel water de boot in via de achterkant. Het motorbootje kwam steeds verder onderwater te liggen. De bestuurder was inmiddels uit de boot gesprongen, vanwege zijn eigen veiligheid. De boot zonk vervolgens in zijn geheel naar de bodem. Omstanders wisten in te grijpen, maar zowel de buitenboordmotor als de mobiele telefoon van de bestuurder bleken kapot te zijn.

"We gaan de komende week kijken of de gemeente Zwartewaterland of Waterschap Drents Overijsselse Delta ons kunnen helpen in strijd tegen de waterplanten. We betalen de gemeente tenslotte ongeveer 100,00 euro per jaar aan liggeld voor de boot", vertellen bewoners aan de Zilverbeek.

De 'plantenvissers' hebben na een uurtje harken al tientallen kilo's planten op het droge gelegd.

op initiatief van het Watersportverbond en Hiswa Vereniging zijn belangstellenden dinsdag 20 juni bij elkaar geweest in Wannaperveen. Afgesproken is een werkgroep te vormen om niet alleen de omvang van het waterplantenplantenprobleem in kaart te brengen, maar ook potentiële oplossingen en de daarmee samenhangende kosten. Over de voortgang van dit proces houdt het Watersportverbond u op de hoogte.

Bron en bron afbeeldingen: De Zwartewaterkrant | R.W. Jansema

Background