Initiatiefnemers zien geen toekomst in wildwaterbaan Zoetermeer

16 november, 2017

Initiatiefnemers zien geen toekomst in wildwaterbaan Zoetermeer

Het voormalige Dutch Water Dreams heeft, als het aan de initiatiefnemers van Zoetermeer Leisure Village ligt, geen toekomst meer. De wildwaterbaan in Zoetermeer voortzetten zal volgens de initiatiefnemers financieel niet haalbaar zijn en geen winst opleveren. Het Watersportverbond is verrast door de plotselinge wending van Zoetermeer Leisure Village en blijft pleiten voor behoud van de wildwaterbaan.

Een definitief besluit is er nog niet gevallen, maar het in de lucht houden van de wildwaterbaan blijkt, volgens de initiatiefnemers van Zoetermeer Leisure Village, een dure liefhebberij. “De kosten worden hoger dan de verwachte inkomsten. Het is dan net water naar de zee dragen”, aldus initiatiefnemer Hashem Bashir. Als Zoetermeer Leisure Village besluit de wildwaterbaan te slopen, schenden zij de afspraken die tijdens de overname van de boedel, toen Dutch Water Dreams twee jaar geleden failliet ging, gemaakt zijn.

In april dit jaar gaven de initiatiefnemers nog aan dat ze zich eerst wilden richten op de exploitatie van de wildwaterbaan. Daarover zouden ze in gesprek zijn met verschillende investeerders. Gesprekken met een Brits bedrijf liepen echter op niets uit. Zowel recreatieve als wedstrijdvaarders konden in eerste instantie gebruik maken van de baan, maar na het afketsen van de gesprekken met de Britten moeten ze noodgedwongen uitwijken. De baan in Zoetermeer is uniek in heel Noord-West Europa. Binnen een straal van 800 km is op het Europese vasteland geen dergelijke faciliteit te vinden. Kanovaarders moeten nu uitwijken naar bijvoorbeeld Pau (Frankrijk), Londen of Augsburg (Duitsland).

Zoetermeer Leisure Village was al begonnen enige delen inpandig in de wildwaterbaan te slopen, maar zijn door de gemeente gedwongen deze sloopwerkzaamheden te stoppen. De gemeente Zoetermeer heeft in een reactie laten weten dat er nog geen sloopvergunning was aangevraagd en wil verder nog niet op de zaken vooruitlopen. Het Watersportverbond is teleurgesteld over de recentelijke ontwikkelingen en blijft pleiten voor het behouden van de wildwaterbaan, primair voor kanovaarders, maar uiteraard ook voor recreanten en andere gebruikers.

De wildwaterbaan is uitermate geschikt om kennis te maken met wildwaterkano én heeft daarnaast de kwaliteit om wedstrijden van nationaal maar ook internationaal niveau te organiseren. Rob Snel, van de WildWaterAcademie is ervan overtuigd dat de Nederlandse en Belgische sporters nog beter op wereldtopniveau presteren als zij weer kunnen trainen op de baan in Zoetermeer. Snel wil met de initiatiefnemers het gesprek aan om de wildwaterbaan te behouden voor sporters. „Het complex kostte destijds 32 miljoen euro, terwijl de initiatiefnemers er slechts 1,26 miljoen voor hebben betaald”, rekent Snel voor. “Nederlandse bedrijven, met ervaring in de branche, geven aan dat exploitatie daarmee haalbaar is. Maar zij worden helaas niet betrokken. De mensen achter Leisure Village hebben geen achtergrond in de (water)sport en weten deze expertise helaas ook nog niet te aan te boren.”

Bron: Telegraaf

Background