Marina Muiderzand eerste Nederlandse jachthaven met drijvende prullenbak

21 november, 2017

Marina Muiderzand eerste Nederlandse jachthaven met drijvende prullenbak

Marina Muiderzand in Almere heeft als eerste Nederlandse jachthaven een Seabin in gebruik genomen. Deze drijvende prullenbak zuigt plastic en andere troep op uit het water. Daardoor voorkomt hij dat de plastic soep en andere vervuiling in zeeën en oceanen toenemen.

The Seabin is een uitvinding van twee Australische surfers en botenbouwers: Andrew Turton en Pete Ceglinski. Zij zagen de toenemende vervuiling van de oceanen met lede ogen aan. “Als we op het land een vuilnisbak kunnen hebben, waarom dan niet ook eentje in het water?”, vroeg het tweetal zich af. Na vele jaren testen hebben ze een drijvende prullenbak ontwikkeld die je in het water van elke haven of dok kunt leggen. Met behulp van een elektrische waterpomp zuigt de Seabin plastic flessen, bekers, zakjes, kleine stukjes plastic, olieresten en ander afval dat drijft op het water naar binnen, terwijl vissen buiten schot blijven. Op die manier kan één Seabin in een jaar tijd 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opruimen. In totaal een halve ton vuil. Al het ingezamelde plastic wordt gerecycled.

(artikel loopt door onder video)

 

Aan Marina Muiderzand de eer om als eerste Nederlandse jachthaven een Seabin in gebruik te nemen. In de jachthaven wordt al water en energie bespaard, worden veel materialen hergebruikt, wordt afval gescheiden en ingezameld, geldt een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen en wordt gebruik gemaakt van groene stroom. De haven heeft al jaren een blauwe vlag.

Als de Seabin op Marina Muiderzand een succes is wordt de drijvende prullenbak ook in de andere havens van exploitant ‘Thuishavens’ ingezet. “Wij zijn op onze havens zeer begaan met mens en milieu en proberen het water zo schoon mogelijk te houden”, zegt Nanke den Daas van Thuishavens. “De Seabin past naadloos in die visie. Wij kunnen het plastic in de zeeën niet opruimen, maar willen het goede voorbeeld geven. Ons doel is meer bewustwording creëren rond de rol die watersporters en onze ligplaatshouders zelf spelen in het schoonhouden van het water in onze jachthavens en het vaargebied.”

Onder het label Thuishavens vallen vier jachthavens: Jachthaven Naarden, Jachthaven Bruinisse, Marina Muiderzand en Dorado Beach en bieden plaats aan duizenden watersports. Thuishavens is begaan met mens en milieu. In de havens is veel aandacht voor water- en energiebesparing, afvalscheiding, recycling, veiligheid en kwaliteitsverbetering. In juli van dit jaar hebben de HISWA Vereniging, Sportvisserij Nederland, het Platform voor Waterrecreatie en het Watersportverbond samen met Marina Muiderzand nog een tiental brasems uitgezet, in de hoop zo een andere methode te ontwikkelen voor de overlast van waterplanten.

Kijk voor meer informatie over de Seabin op: www.seabinproject.com

Bron video: ANP Pers Support

Background