Is uw vereniging al AVG-proof voor 25 mei?

20 april, 2018

Is uw vereniging al AVG-proof voor 25 mei?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel privacywet genoemd, geldt vanaf 25 mei. Alle organisaties die persoonsgegevens opslaan of verwerken moeten aan deze privacywetgeving voldoen. Ook uw vereniging, of u nu twintig, 200 of 2000 leden heeft, moet in aanloop naar 25 mei passende maatregelen nemen. De ingangsdatum komt snel dichterbij. Als u nog niet bent begonnen is dit een goede reden om spoedig aan de slag te gaan.

Natuurlijk wil het Watersportverbond haar verenigingen zo goed mogelijk helpen bij dit lastige dossier. Eerder dit jaar hebben we een themabijeenkomst over de privacywetgeving gehouden. Het verslag van die bijeenkomst en de presentatie vindt u hier. Ook we hebben op onze website een pagina gewijd aan de AVG. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met relevante informatie.

Modelcontracten en Q&A
Om een goede basis te leggen voor het regelen van privacy-zaken op uw vereniging zijn er nu een aantal modelcontracten op www.watersportverbond.nl/avg beschikbaar gesteld. De documenten bieden richtlijnen om belangrijke zaken goed vast te leggen en helpen u voor een geheimhoudingsverklaring voor personeel, een privacyverklaring van de vereniging, een toestemmingsverklaring voor leden en een zogenoemde verwerkersovereenkomst tussen de vereniging en een partij die vanuit zijn rol inzage heeft in persoonlijke gegevens. U hoeft ze alleen maar te downloaden en in te vullen.Lees ook de verschillende artikelen op onze website. Deze kunnen veel verduidelijken en helpen bij het proces.  

Online tool
Om uw vereniging op een zo eenvoudig mogelijke manier AVG-proof te maken, kunt u gebruik maken van de online tool. Deze tool is gemaakt door de Stichting AVG voor verenigingen, maar aangepast door NOC*NSF, zodat deze nu beter aansluit bij onze achterban. De tool is een online stappenplan, waarin iedere stap aan de hand van een filmpje wordt uitgelegd. Daarna kunt u door middel van checklisten en voorbeelddocumenten zelf aan de slag gaan om uw vereniging AVG-proof te maken.

De bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen kunnen kosteloos een inlogcode (vouchercode) voor de tool ter waarde van 250 euro aanvragen door een mailtje te sturen naar vereniging@watersportverbond.nl met als onderwerp “inlogcode Online tool AVG” en voor welke vereniging het is. U krijgt vervolgens een mail terug met een inlogcode en een uitleg hoe u gebruik kunt maken van de tool. Inmiddels hebben bijna 250 watersportverenigingen de tool al aangevraagd, bent u de volgende vereniging?

Background