Feestelijke tewaterlating Bouw Je Bootje tijdens Finish van de Volvo Ocean Race

27 juni, 2018

Feestelijke tewaterlating Bouw Je Bootje tijdens Finish van de Volvo Ocean Race

In het Beach Stadium in Scheveningen zijn vandaag 65 zelfgebouwde bootjes te water gelaten. 600 kinderen van scholen uit heel Nederland kwamen hiervoor met hun boot naar de finishweek van de Volvo Ocean Race in Scheveningen. Boten bouwen is een oer-Hollands ambacht. Niet zo gek, want Nederland heeft een rijke geschiedenis als varende natie. Helaas besteden kinderen steeds minder tijd aan het knutselen en bouwen, en ook minder vaak voor een beroep in de maakindustrie.

Het project ‘Bouw Je Bootje’ is een initiatief van Caspar ten Berge en Diederik Bekkering. In samenwerking met het Watersportverbond zijn 200 bouwpakketten van Bouw Je Bootje gratis aangeboden aan schoolklassen door heel Nederland. Met als doel kinderen kennis te laten maken met oude ambachten, te stimuleren meer de handen uit de mouwen te steken en actiever bezig te zijn. “Het bouwen van je eigen bootje geeft zelfvertrouwen en maakt creatief", aldus ten Berge. “Je leert de basisprincipes van bootbouw, dus het houtbewerken, schroeven, boren en ook samenwerken.”

Wekenlang hebben de kinderen op school de boten in elkaar gezet en in allerlei kleuren geschilderd, met als absolute hoogtepunt de tewaterlating bij de finishweek van de Volvo Ocean Race in Scheveningen. In een Sailor's Parade liepen de kinderen met hun boot naar het Beach Stadium. Hier werden de boten te water gelaten en peddelden de kinderen door de waterbak van Optimist on Tour. De jury, bestaande uit niemand minder dan topzeiler Nicholas Heiner en Volvo Ocean Race zeilers Louis Balcaen (Team Brunel), Simeon Tienpont (Team AkzoNobel) en Carolijn Brouwer (Dongfeng), keken hun ogen uit. De vier zeiler reikten twee prijzen uit: de teamworkprijs en de schoonheidsprijs. OBS De Delta ontving uit handen van Tienpont de teamworkprijs. Het Schoonhovens college ging met de schoonheidsprijs ervandoor.

Carolijn Brouwer, winnares van de Volvo Ocean Race 2018, juicht dit initiatief toe. “Het mooie van dit project Bouw je Bootje is dat kinderen ook op zo’n manier in aanraking komen met de zeilsport. En dat het niet direct hoeft te betekenen dat ze zeiler worden. Onze sport heeft ook botenbouwers nodig. Je ziet dat bij de Volvo Ocean Race, ons team Dongfeng heeft gewonnen. Maar dat zijn niet alleen de zeilers, maar ook de crew aan wal, die zorgden dat alles aan boord werkte, van onze weerman tot de zeilmaker.’’

Als kind had Brouwer zelf ook een bootje: “Ik had als kind een Optimist. Biscuitje heette dat bootje. Normaal gesproken zijn die bootjes zo’n 35 kilogram. Maar die van mij had een dubbele bodem en woog wel 42 kilo. Dus was-ie eigenlijk niet te tillen, en scheelde het nogal wat snelheid in het water. Maar, het was altijd wel het mooist gepoetste bootje van de hele vloot.’’

Na de feestelijke prijsuitreiking namen de schoolkinderen nog deel aan het jeugdprogramma van het Watersportverbond: Optimist on Tour. Het stimuleringsprogramma om kinderen te enthousiasmeren voor de watersport is nog t/m zondag 1 juli te vinden in de Race Village van Volvo Ocean Race Den Haag. 

Foto's: Laurens Morel

Background