Samenwerking Watersportverbond en V.N.S.Z. Nestor

29 juni, 2018

Studerende jongeren behouden in zeilsport doel van samenwerking Watersportverbond en V.N.S.Z. Nestor

Nederland is van oudsher een watersportland. Kinderen maken al op jonge leeftijd kennis met water, gaan zeilen en beginnen met het varen van wedstrijden. De leeftijdsopbouw van de zeiler kent echter een forse dip tussen de 20 en 40 jaar oud. Veel jongeren gaan studeren en een boot past daardoor vaak niet meer in het budget. Het Watersportverbond en Verbonden Nederlandse Studenten Zeilverenigingen Nestor (V.N.S.Z.) gaan zich samen intensiever bezighouden met het behouden van jongeren tussen de 20 en 40 jaar in de zeilsport.

Om dat te bereiken hebben Roos Amersfoort de voorzitter van V.N.S.Z. Nestor en de directeur van het Watersportverbond, Maurice Leeser, donderdag 28 juni, in de Race Village van de Volvo Ocean Race finishweek in Den Haag hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst.

Doorstroming naar verenigingen
Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond: “Als jongeren het huis uit gaan om te studeren, verliezen zowel de verenigingen als het Watersportverbond ze vaak uit het oog. Zeilen bij een studentenzeilvereniging is een goede optie voor jongeren. In bijna alle studentensteden zijn studentenzeilverenigingen te vinden die leuke activiteiten en soms wedstrijden organiseren. Een laagdrempelige manier om een stad te leren kennen en je favoriete sport te blijven beoefen. Met de overeenkomst willen we de samenwerking met studentenzeilverenigingen versterken en jongeren na hun studie laten doorstromen naar aangesloten watersportverenigingen.”
 

Win-winsituatie
V.N.S.Z. Nestor is de overkoepelende organisatie van de studenten zeilverenigingen van Nederland en heeft als doel de communicatie en samenwerking tussen deze verenigingen te bevorderen. "Als enkele vereniging kun je best veel bereiken met wat actieve leden en een beetje geluk. Maar met de verbinding met het Watersportverbond is het eindelijk mogelijk onze leden nog méér te bieden dan wat we tot nu toe hebben kunnen doen. Onze wedstrijdzeilers kunnen professioneler worden, onze contacten uitgebreider en wanneer we het moeilijk hebben kunnen we steun zoeken bij een groot collectief. Het is fantastisch dat het Watersportverbond ons deze kans heeft geboden, daarom hebben we hem dan ook met beide handen aangepakt. Samen met het Watersportverbond kunnen wij veel verder reiken dan alleen de zeilschool om de hoek, en het Watersportverbond helpen om alle leeftijdsgroepen, inclusief studenten, te bereiken. Ik zie het echt als een win-winsituatie", aldus Roos Amersfoort voorzitter van V.N.S.Z. Nestor.

In bijna alle studentensteden kunnen jongeren blijven zeilen of zelfs leren zeilen tijdens hun studie. De studentenzeilverenigingen bieden een combinatie van gezelligheid tot zeillessen en serieuze wedstrijden in verschillende disciplines. Bij V.N.S.Z. Nestor zijn 11 studentenzeilverenigingen aangesloten. Onderstaande studentenzeilverenigingen zijn nu ook lid van het Watersportverbond.

Background