Bijeenkomst Veilig varen op Zee

19 maart, 2018

Bijeenkomst Veilig varen op Zee

''De zee is niet gevaarlijk zolang je maar realiseert dat de zee gevaarlijk is'' aldus Kees Koomen, voormalig lid regioteam Noordzee. Deze boodschap stond centraal op de bijeenkomst over veilig varen op groot water.

Samen met de KNRM organiseerde het Regioteam Noordzee van het Watersportverbond in IJmuiden een interessante en leerzame bijeenkomst over veilig varen op groot water. Met groot water worden bijvoorbeeld de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Deltawateren bedoelt. Circa 60 vertegenwoordigers van ruim 30 bij het Watersportverbond aangesloten watersportverenigingen woonden de bijeenkomst bij, een geweldige opkomst!

Na een opening door regiovertegenwoordiger Noordzee Ernst Kaars Sijpesteijn presenteerde gastheer Henk Kok,‎ Senior International Advisor Maritime Search And Rescue van de KNRM, de ervaringen met het redden van watersporters en deelde zijn aanbevelingen over preventie en het gebruik van de mobiele app ‘KNRM Helpt’.

Nadat de aanwezigen de werkplaats en de nieuwe generatie reddingboot van de klasse Nh1816 hebben bezocht werd de groep in twee groepen verdeeld, namelijk off-shore (kajuitbootvaarders) en near-shore (brandingwatersporters). Aan beide groepen werd een aantal voor hen relevante presentaties gegeven met daarbij als doelstelling ervaringen te delen ‘hoe het veilig varen op zee verder te vergroten’.

Off-shore: Willem Dekker en Dick Glasbergen van het regioteam namen de deelnemers mee in de werkzaamheden van het regioteam, zoals de routekaart Wind op zee, Solas V en reisvoorbereiding en het cursusaanbod met betrekking tot ‘varen op zee’ en de rol van watersportverenigingen om hun leden te trainen. De sessie eindigde met een levendige dialoog. Conclusies o.a.: Doorvaart windparken moet ook 's nachts mogelijk zijn. Harmonisatie van internationale regelgeving vonden de aanwezigen gewenst. Docenten zijn bij verenigingen welkom om de leden op te leiden.

Near-shore: Rob Delfos van het regioteam ging met de catamaranzeilers, kajakkers en kitesurfers in discussie. Algemeen werd onderkoeling gezien als het grootste risico. Belangrijkste veiligheidsregel: Ga nooit alleen. Voor de zeekajakkers geldt specifiek ga minimaal met 3 personen. Ten behoeve van voorlichting organiseert bijvoorbeeld Zandvoort veiligheidsclinics per doelgroep (zeilers, golf- en kitesurfers) en niet onbelangrijk de jeugd. Ook ouders worden hierbij betrokken.

Tot slot besprak Henk Kok de huidige KNRM Helpt App en lichtte hij de plannen van de KNRM voor de App toe. Er was veel belangstelling voor de KNRM Helpt App. De app mag nooit zelfredzaamheid en preventie maatregelen vervangen. De deelnemers hebben een evaluatieformulier ontvangen, zodra de resultaten zijn geanalyseerd worden die door de KNRM bekend gemaakt. Bijeenkomst was leerzaam en versterkt de banden met elkaar. KNRM, Watersportverbond en verenigingen gaan de samenwerking verder intensiveren.

Meer info over de werkzaamheden van het Regioteam Noordzee van het Watersportverbond is hier te vinden

Klik hier voor de presentatie van Henk Kok van de KNRM

Klik hier voor de presentatie van Dick Glasbergen en Willem Dekker van het Watersportverbond

Background