Nog 100 dagen tot de finish van de Volvo Ocean Race: de gemeente Den Haag, TIG Sports en het Watersportverbond tellen af

16 maart, 2018

Nog 100 dagen tot de finish van de Volvo Ocean Race: de gemeente Den Haag, TIG Sports en het Watersportverbond tellen af

Vandaag is het nog precies 100 dagen tot de legendarische Volvo Ocean Race voor het eerst in de historie finisht in Nederland. De indrukwekkende boten zijn momenteel in Auckland en zetten zondag weer koers naar Den Haag. Via Itajai, Newport, Cardiff en Gothenburg zullen ze op zondag 24 juni arriveren in de haven van Scheveningen. Wanneer de boten na negen maanden van intense strijd hier finishen, zullen de ogen van zeilliefhebbers wereldwijd op Den Haag gericht zijn.

“Het Watersportverbond is intensief betrokken is bij de organisatie van dit grote sportevenement. Ik ben trots op onze Nederlandse zeilers die deelnemen en vind het fijn om te constateren dat Nederland, zowel op Olympische en Paralympische Zomerspelen, het grote Wereldkampioenschap zeilen als in de overige grote zeilevenementen (onder andere America’s Cup en Volvo Ocean Race), zo goed presteren. Met dit evenement wordt nogmaals bevestigd dat Nederland een echt watersportland is we hopen dan ook vele honderdduizenden mensen te mogen begroeten deze zomer bij de finish van deze mondiale race van allure.

Ook de jeugd wordt intensief betrokken, tijdens de finish maar ook in aanloop hiernaartoe, via Optimist on Tour en het lesprogramma Proef de Zee waar al ruim 300 scholen aan meedoen. Het duurzame karakter staat hierin centraal, waarbij waterbewustzijn gecreëerd wordt en kinderen kennismaken met watersport. Tijdens de finish van de Volvo Ocean Race pakt Optimist on Tour groot uit: bijna 2500 kinderen kunnen hier dagelijks kennismaken met de watersport. In twee verschillende waterbassins kunnen kinderen op het strand van Scheveningen kosteloos leren zeilen in een Optimist, kanovaren, waterskiën, windsurfen en/of suppen. Ook kan er kanopolo gespeelt worden. Naast actief sporten kunnen kinderen alles leren over waterbewustzijn in het waterlaboratorium, zo staan hier thema’s als schoon water. plastic soup en waterbouwkunde centraal. Het doel van deze activiteiten is om kinderen uiteindelijk door te laten stromen naar een aangesloten vereniging of zeilschool.” Aldus Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond.

Vandaag vond Optimist on Tour ter ere van het 100-dagen moment plaats op de Hofvijver in Den Haag. Hier werd men bijgepraat door Karsten Klein (wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport), Niels Markensteijn (directeur TIG Sports) en Maurice Leeser (directeur Watersportverbond) over de finish van de Volvo Ocean Race. Daarnaast waren een aantal Haagse schoolklassen uitgenodigd om aan boord te stappen van een Optimist en op de Hofvijver kennis te maken met de zeilsport. Optimist on Tour zal ook nog aanmeren in het Laakkwartier en tijdens Vlaggetjesdag. Meer hierover op www.optimistontour.nl.

“Met 11 kilometer kust en de haven van Scheveningen hoort zeilen bij Den Haag. Het is daarom logisch dat kinderen in Den Haag naast rekenen, lezen en schrijven ook iets te leren over de wind en het water. De programma’s Optimist on Tour en Proef de Zee doen dat. Misschien juichen we over 10 jaar wel voor een zeilkampioen die vandaag voor het eerst in een Optimist het water op gegaan is.” Aldus wethouder Karsten Klein.

 Van de vijf Nederlandse zeilers die nu nog in de race varen, scoort Carolijn Brouwer het beste. Brouwer, die deels in Australië en deels in Scheveningen woont, staat op een tweede plaats met het Chinese DongFeng Race Team. Annemieke Bes staat met haar Team Sun Hung Kai/Scallywag derde. Het Nederlandse Team AkzoNobel is bezig aan een opmars en ligt nu vierde. En het Nederlandse Team Brunel bezet de zesde plaats op de ranglijst.

Volg www.volvooceanracedenhaag.nl voor het laatste nieuws omtrent de finish in Den Haag.

Background