Waterplanten bedreigen Combi-Noord wedstrijden

02 juli, 2019

Waterplanten bedreigen Combi-Noord wedstrijden

De problematiek met de waterplanten speelt niet alleen op de Randmeren en het Markermeer, ook op veel plassen groeien de bodemkruiden zo hard dat de watersport er last van heeft.

Zo zien we op de meldings-website www.waterplantmelder.nl opvallend veel meldingen op de Belterwiede in de kop van Overijssel. In het weekend van 22 juni werden hier op de Combi-Noord wedstrijden georganiseerd. Zeilraces voor Optimist, Splash en Laser. 

Voorzitter Zeilvereniging Belterwiede Jan van Esseveld maakt zich grote zorgen over de onderwaterbegroeiing. Jan: "Ik geef het toe, ik heb er weleens van wakker gelegen. Is eind juni niet te laat in het jaar? Gooien de waterplanten dan niet al roet in het eten? De waterplantenmelder staat immers al op 18 meldingen.  
Een proefvaart liet zien dat een deel van de Oostelijke Belter momenteel door de plantengroei volstrekt onbruikbaar was geworden. Een O-jol gaat op dat deel bij windkracht 4 à 5 met horten en stoten door het water. Om na 15 minuten varen bijna tot stilstand te komen. In een ander deel was de plantengroei zo dicht dat het wedstrijd te veel zou beïnvloeden.

Liefst 62 jeugdzeilers hadden zich ingeschreven. Dit betekende 4 startgroepen. De Optimist Groen op het kleine meer en de Optimisten, de Splash en de Laser op het grote meer. Kunnen we ze op het meer kwijt dat was de grote vraag. Is er voldoende zeilbaar water? Zeilbaar water is in dit geval een redelijk vrije waterkolom van 1.10 meter met niet te veel waterplanten.

De banen moesten aangepast worden. Dankzij de windrichting, de windsterkte, de typen boten en de grote van de te starten groepen kon het net. Met een outerloop en een innerloop kon het veld qua tijd goed bij elkaar gehouden worden. De outerloop kreeg daarbij de plek op het meer toegewezen met de meeste ruimte tussen de velden waterplanten. De jongste optimistzeilers  kregen natuurlijk een heerlijk stukje zorgeloos water.

Dankzij de wind ( windkracht 3 à 4 uit de geode richting) ontwikkelde zich op beide dagen goede en spannende wedstrijden, waar zowel de startende jeugdzeiler als de gevorderde jeugdzeiler aan hun trekken kwamen. De overlast van de waterplanten beperkte zich tot slierten aan zwaard en roer. Grappig, nou ja grappig, was om te zien hoe snel de jeugd zich aan de omstandigheden aan past. Razend snel werden roer en zwaard af en toe gelicht.

Gewoon weg omdat alles mee zat, is het gelukt om een heerlijk evenement te draaien waar jong en oud van hebben genoten. Kortom het is  zeker voor herhaling vatbaar. We zijn wel door het oog van de naald gekropen.

De Provincie Overijssel en Natuurmonumenten denken er met andere organisaties hard over na om deze mooie sport de helpende hand toe te steken door de overlast van waterplanten te beperken. Ook de jeugd zal hun dankbaar zijn." 

Foto: Leo Bakker Photography

Background