Gemeenten rond Randmeren krijgen inzicht in waterplantenprobleem

28 juni, 2019

Gemeenten rond Randmeren krijgen inzicht in waterplantenprobleem

Op 21 juni vond er op initiatief van de stichting Gastvrije Randmeren een varend werkontbijt met wethouders en raadsleden van de gemeenten rond de Randmeren plaats. Op deze manier konden zij met eigen ogen zien hoe erg de waterplantengroei is. In alle vroegte werden om 7.30 uur de trossen losgegooid in Almere voor een bezoek aan de maaiboot op het Gooimeer. Onderweg kregen de aanwezigen uitleg over de waterplantenproblematiek van bestuursleden van de stichting Maaien waterplanten Randmeren.

Eenmaal bij de maaiboot werd uitgelegd hoe het maaien, met maaiarmen en netten, in zijn werk gaat. Het maaisel gaat naar een biologische boer die het op zijn land verwerkt. "Twee weken geleden is de snelvaarbaan gemaaid, maar de planten groeien zo snel terug dat we daar al weer aan de slag mogen", aldus een van de maaiers. Gelukkig is er dit jaar een proef dat er twee keer gemaaid kan worden op een aantal plaatsen. Dit blijkt dus echt nodig te zijn. "Ik wist niet dat het zo erg was", vertelt een van de wethouders.

Maaiseizoen
Onderweg hadden de raadsleden en wethouders veel vragen. Hedwich Kuipers, coördinator belangenbehartiging van het Watersportverbond, was ook aan boord tijdens het werkontbijt. Zij vertelde o.a. dat er watersporters zijn die uit het gebied vertrekken en ergens anders een vaste ligplaats zoeken. Ook passanten mijden het gebied, waardoor inkomsten worden misgelopen. Ook hebben watersportverenigingen steeds meer moeite om goede wedstrijdbanen uit te leggen. Nu het maaiseizoen weer is begonnen komt de stichting Gastvrij Randmeren weer regelmatig met updates van de gemaaide en dus bevaarbare gebieden. Vanaf juli wordt er ook op het Markermeer en IJmeer gemaaid.

Kustvisie
Naast de waterplantenproblematiek werd er nog over veel meer onderwerpen besproken, zoals over de kustvisie van de diverse gemeenten langs de Randmeren. Al met al een zeer nuttig ontbijt.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden van het Watersportverbond op het gebied van belangenbehartiging.

Background