Pleziervaart mag weer straffeloos slepen

06 juni, 2019

Pleziervaart mag weer straffeloos slepen

Een officiële aanpassing van de Binnenvaartwet was nodig om de CvO-plicht voor de pleziervaart op te heffen. Dat is nu gelukt. Voor het slepen van een bijboot hoeft uw schip geen Certificaat meer te hebben.

Door een starre formulering van Artikel 1 van de Binnenvaartwet uit 2008, waren de wettelijke regels voor sleepboten van toepassing op alle schepen, dus ook op pleziervaartuigen met een bijbootje aan de sleeplijn. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Het Watersportverbond heeft hier bezwaar tegen aangetekend. In 2016 kondigde het ministerie zelfs aan actief te gaan controleren op de Certificaat van Onderzoek (CvO) plicht betreffende sleepboten. Voor dit certificaat is onder andere een keuring op de wal nodig. Er was stevige lobby nodig om het ministerie op andere gedachten te brengen en het duurde tot eind april 2019 totdat de wet werd aangepast.

Hedwich Kuipers van het Watersportverbond: ”Wij zijn heel blij dat dit vreemde artikel is aangepast. Nu is eindelijk dat foutje opgelost en mogen pleziervaartuigen weer slepen zonder dat het consequenties kan hebben. Het kan toch niet zo zijn dat rescueboten bij een wedstrijd geen boten met averij naar de wal mogen slepen. Het is jammer dat het zo lang geduurd heeft.”

Background