50 jaar kanovereniging Dolfijnen in Harderwijk

30 augustus, 2019

KV Dolfijnen: vanuit achtertuin in binnenstad tot eigen plek aan het water

Kanovereniging Dolfijnen viert dit jaar haar 50 jarig jubileum. De vereniging in Harderwijk is een gezellige en actieve vereniging waar in de afgelopen 50 jaar veel is gebeurd. Vanuit een achtertuin in de binnenstad tot een eigen plek aan het water: 50 jaar kanovereniging Dolfijnen in Harderwijk.

De vereniging, door Aart Moerman opgericht op 23 oktober 1969 in een achtertuin in Harderwijk, kende een aantal roerige jaren. Vanuit een schuurtje in de binnenstad, zo’n 300 meter van het water naar een eigen plek aan het water, is alles begonnen met een kleine houten opslag voor kano’s. Tot 2000 was een van de hoofdactiviteiten van de vereniging naast het varen; ‘verbouwen’. Steeds weer was er uitbreiding nodig. Met beperkte middelen en al reeds gebruikte materialen realiseerde de vrijwilligers het clubhuis.

Verhuizen

In 1996 kreeg KV Dolfijnen te horen van de gemeente dat de vereniging vanwege huizenbouw moest verhuizen. Zeventien lange jaren later en veel vergaderingen met de gemeente werd in 2013 eindelijk begonnen met de bouw van de nieuwe locatie aan het Waterfront Harderwijk. Ditmaal door een aannemer, die het casco van het gebouw heeft opgeleverd. In mei 2014 was de inrichting compleet en werd de nieuwe locatie geopend door de burgemeester van Harderwijk. De vereniging bestaat voor ruim 80% uit gezinnen, waarvan een of meerdere personen actief kanovaren. De rest van de familie kan ondertussen profiteren van de nevenactiviteiten, zo kunnen zij in de winter 5 maanden elke zondag in het overdekte zwembad komen zwemmen, terwijl de kanovaarders hun Eskimorollen oefenen.

Sportieve prestaties

Uiteraard zijn er ook vele sportieve prestaties te vermelden. Zo heeft de vereniging tweemaal de wisselprijs voor het grootste aantal deelnemers op de 100 kilometer van de Veluwerally, definitief mogen behouden. In 15 jaar was de vereniging 8 keer de grootste ploeg. Lange afstanden varen zit in de genen van de Dolfijnen, mede door de ervaring van de leden aan groot open water. Vele kilometers zijn afgelegd door de leden. In 10 dagen van Basel naar Harderwijk varen, de druk bezochte Randmeertochten, de kanodemonstratie voor de koning tijdens Harderwijk 750 jaar. Maar ook maken jaarlijks ruim 600 kinderen en volwassenen kennis met de kanosport via kanoclinics rondom Harderwijk. De club beschikt over ruim 50 verenigingskano’s en 4 sups, die voor de clinics ingezet worden. Daarnaast kunnen ook leden zonder eigen materiaal hier gebruik van maken.

Oostenrijkweek

Ook de zeer actieve wildwatergroep mag niet vergeten worden. Dit jaar krijgen ze het zelfs voor elkaar om met ruim 80 leden af te reizen naar Oostenrijk in de herfstvakantie om daar een leuke en actieve vakantie te beleven op het water. De Oostenrijkweek biedt naast het wildwater en raften, mogelijkheden voor wandelaars, skiërs, klimmers en in de zomer rodelen. Daarnaast organiseert de vereniging ook een Pinksterkamp een locatie waar gevaren, gefietst en gewandeld kan worden. Iets serieuzer, maar niet minder belangrijk zijn de thema avonden over onderkoeling, reanimatie, navigatie en het weer. Ook de praktijkoefeningen met bijv. de regionale reddingbrigades zijn bijzonder leerzaam voor beide partijen. Veiligheid is voor KV Dolfijnen belangrijk en daar wordt dan ook veel op getraind op zowel vlakwater als wildwater.

Suppen

KV Dolfijnen richt zich met het kanovaren op de disciplines als toer-, zee- en wildwater/freestyle varen. Sinds 5 jaar is daar het Stand Up Paddling, oftewel suppen, bijgekomen. Omdat de vereniging vanuit het kanovaren totaal niet wedstrijdgericht zijn en de bij de vereniging aangesloten suppers wel, was enige aanpassing nodig. Ondertussen worden er steeds meer gemengde tochten gevaren en ook bestuurlijk is er integratie ontstaan. Een speciale zelf ontwikkelde en gemaakte, verrijdbaar rek biedt plaats aan 18 sups op de vereniging. Enkele kanovaarders hebben naast hun kano, ook een sup aangeschaft, omdat hier toch weer andere spieren mee getraind kunnen worden en omdat een inflatable sup makkelijker is te vervoeren dan een kano.

Jubileumreceptie

In 50 jaar is er veel gebeurd en dat wil KV Dolfijnen graag kanovarende vrienden en relaties laten zien op een Jubileumreceptie op vrijdag 27 september 2019. Vanaf 19:00 uur is iedereen welkom voor een informele bijeenkomst. 50 jaar KV Dolfijnen zal in beeld gebracht worden, bezoekers krijgen uitgebreid de mogelijkheid om de trots van de vereniging te bewonderen, de nieuwe accommodatie die sinds mei 2014 in gebruik is genomen.

Voor meer informatie over de receptie: kanoverenigingdolfijnen@solcon.nl

Meer weten over de vereniging? Kijk dan op de website: www.kvdolfijnen.nl

Background