450 zeilers uit 69 verschillende landen klaar voor het 2022 Allianz Jeugd WK Zeilen

23 februari 2022

450 zeilers uit 69 verschillende landen klaar voor het 2022 Allianz Jeugd WK Zeilen

Meer dan 450 van 's werelds beste jeugdzeilers uit 69 landen hebben hun deelname bevestigd aan de 2022 Allianz Jeugd WK Zeilen. De kampioenschappen voor jeugd tot 19 jaar vinden plaats voor de kust van Scheveningen in Den Haag van 8-15 juli 2022.

De combinatie van een natuurlijk strand en de Noordzee wind zal zorgen voor een spannende competitie, en een echte test van zeilvaardigheden voor 's werelds beste jonge zeilers.

Deelnemers aan het kampioenschap vertegenwoordigen hun land als enige deelnemer in hun klasse, net als op de Olympische Spelen. Het prestigieuze evenement wordt gezien als een opstapje naar de wereldkampioenschappen zeilen en een belangrijke indicator voor toekomstig succes in de sport. Bijna alle huidige olympische kampioenen hebben deelgenomen aan eerdere edities van de wereldkampioenschappen zeilen voor jongeren.

 

Kitefoiling

Kitefoiling is voor de tweede keer opgenomen in het wedstrijdprogramma, wat de groei van de Kite-klasse in de afgelopen jaren weerspiegelt. De discipline zal zijn langverwachte debuut als olympisch evenement maken op de Olympische Spelen van Parijs 2024. 

David Graham, CEO van World Sailing: "Het Allianz Jeugd WK Zeilen is een prestigieus evenement op de World Sailing kalender en we kijken uit naar het evenement in Den Haag. De combinatie van een natuurlijk strand en de Noordzee wind zal zorgen voor een spannende competitie, en een echte test van zeilvaardigheden voor 's werelds beste jonge zeilers."

Toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig RS:X Windsurfing olympisch kampioen: "Ik kijk erg uit naar deze rol en om iets terug te geven aan de sport die mij zoveel heeft gegeven. Ik heb het niet over de medailles, maar over het plezier, de kameraadschap, de weg ernaartoe en het plezier dat je er aan beleeft. We gaan ervoor zorgen dat alle deelnemers Den Haag niet zullen vergeten en dat heel sportief Nederland van dichtbij kan kijken en genieten van de actie. Plezier en prestatie gaan hand in hand, en waar kan dat beter gebeuren dan in Scheveningen."

 

Meer dan een zeilwedstrijd

Voor de deelnemende zeilers is het Allianz Youth Sailing World Championships veel meer dan alleen een zeilwedstrijd. Met een dagelijks entertainment- en sociaal programma wil het evenement over de grenzen heen levenslange vriendschappen creëren en mogelijkheden om van elkaar te leren.

 

Allianz World Sailing Championships 2023 in Den Haag

Den Haag zal in augustus 2023 ook gastheer zijn van het Allianz World Sailing Championships gedurende twee weken, eveneens vanuit de haven van Scheveningen. Tijdens dit evenement zullen naar verwachting 1.400 zeilers uit 90 landen strijden om de wereldtitels in de tien Olympische en drie Paralympische zeilklassen.

 

Meer informatie over het Jeugd WK Zeilen en het WK Zeilen

Kijk hier voor meer informatie over het de WK's.  

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen Topsport

De partners van het Watersportverbond