7 tips voor het nieuwe kabinet

Directeur Arno van Gerven snijdt in zijn column actuele onderwerpen aan in de watersport.

24 februari 2021

Zo saai als de verkiezingen dreigen te worden, zo spannend zullen de coalitieonderhandelingen zijn. Zeker nu de VVD en het CDA hebben aangegeven een regering met de PVV uit te sluiten. Volgens de peilingen komt het huidige kabinet Rutte 20 zetels te kort voor een mogelijke vierde termijn.

De formatie zal daardoor weleens lang, ongewis en intensief kunnen worden. De vraag is dus: hoe krijgen we binnen dit krachtenveld de belangen van de watersporters zo goed mogelijk tussen de oren van alle politieke partijen? Als het op water én sport aankomt, is de ene partij immers de ander niet. Daarom neemt het Watersportverbond alvast een voorsprong op de coalitiebesprekingen en geeft de volgende overwegingen mee aan alle deelnemers van de Tweede Kamerverkiezingen:

  1. Bewijs de sport meer dan lippendienst
    De meeste politieke partijen geven hoog op over het belang van sport en het verenigingsleven in de samenleving. Hoe gezond het is voor de vitaliteit, de verbinding, de welvaart en het welzijn van het land. Toch blijft het op een totale begroting van ruim 336 miljard euro een sluitpost. Ga sport zien als een zaak van nationaal belang. Dat maakt de weg vrij voor een Sportcommissaris, die net als de Deltacommissaris, boven alle partijen staat en met een ruime begroting het beleid voor de lange en korte termijn uitstippelt. Zo krijgt de economie een boost, de zorgkosten gaan omlaag, onderwijs wordt verbeterd, eenzaamheid vermindert en het vertrouwen en de veiligheid in dit land vergroot. En last but not least: houden we sport leuk en betaalbaar.

  2. Nederland: water- en vakantieland
    Door corona hebben Nederlanders hun land herontdekt. Afgelopen zomer gingen we massaal het water op. Erken daarom het belang van sporten en recreëren op het water, stimuleer dit en geef het een prominente plek in verkenningen naar de toekomst van plassen, meren, rivieren, IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee. Nederlandse watersporters varen bovendien graag uit. Vul het hiaat tussen ICP en Zeebrief in met een nieuw document.

  3. Financier internationale sportevents en geef Nederland een wereldpodium
    Het is nog steeds om te janken dat het niet is gelukt de volgende Olympische Spelen naar ons land te halen. De meest recente poging behelsde een lovenswaardig plan. De overheid mag haar bescheidenheid laten varen en pitches voor dit soort evenementen het belang toekennen van een handelsdelegatie.

  4. Voer regie over geldstromen
    De sportwereld hangt aan elkaar van cofinanciering. Op zich een kracht, maar stel voor dat je een watersportvereniging bent die door de coronacrisis zijn reserves ziet verdampen, dan volgt een eindeloze zoektocht waar je moet aankloppen: gemeente, sportbond, rijksoverheid? Zorg voor eenduidig beleid, voer regie op de geldstromen en maak processen transparant en digitaal. Stop ook met het behandelen van verenigingen alsof ze bedrijven zijn. Een multinational die een vergunning aanvraagt, heeft 23 advocaten en notarissen in dienst. Een vereniging beschikt (slechts) over vrijwilligers. Die worden horendol van de regelzucht.

  5. Nederland baggerland
    De waterbodem van ons land slibt dicht met slib en waterplanten, terwijl Nederlandse baggerschepen overal ter wereld vaarwegen en rivieren op diepte houden. Spoed! Werk aan de winkel.

  6. Regel het plaatsen van windmolens en zonnepaneeleilanden op nationaal niveau
    Het Watersportverbond is voor schone energie en windmolens en zonnepanelen spelen daarin zeker een rol. Maar zoals het nu gaat, is het chaos en ontstaan gedrochten in het landschap. Beslissingen worden aan gemeentes overgelaten en energieondernemingen hebben goud voor ogen. Complexe wet- en regelgeving verergeren de boel. Watersporters moeten slalommen.

  7. Help de beeldvorming rondom sport veranderen
    Zorg samen met de sportbonden en de scholen voor een permanente voorlichtingscampagne waarbij duidelijk wordt gemaakt wat er komt kijken om ieder kind een leuke trainer/coach/instructeur te gunnen en een paar keer per week te laten sporten. Stel niet de vraag wat sport kost, maar wat het waard is. Ondersteun vrijwilligersorganisaties financieel voor versterking van betaalde krachten bij (clusters van) verenigingen.

Missen we punten? Meld ze.

arno.van.gerven@watersportverbond.nl

Directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven snijdt in zijn wekelijkse column actuele onderwerpen aan in de watersport.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond