Actie voor meer diversiteit en inclusie in onze sport

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

20 mei 2021

Marianne van Leeuwen wordt waarschijnlijk de opvolger van directeur betaald voetbal Eric Gudde. Zij zou daarmee de eerste vrouw op een toppositie worden bij de voetbalbond. Tegelijkertijd werd bekend dat World Sailing heeft besloten het splitsen van één van de twee bestaande mixed events (470 of Kite Foiling) bij het IOC voor te dragen voor het olympisch programma in 2024. Deze ontwikkelingen vielen samen met de oproep van Jan Stelwagen en Rob Franken, scheidend secretaris en erelid van het Watersportverbond, voor meer diversiteit en inclusie binnen het bestuur van onze bond. Zij hielden een vurig pleidooi afgelopen maandag tijdens de algemene ledenvergadering.

Op dezelfde dag besloot sportkoepel NOC*NSF, dat ze de toekomstige financiële ondersteuning voor sportbonden in ruimere mate afhankelijk maakt van de positieve maatschappelijke impact die bonden weten te realiseren. Zo zullen besturen en organisaties onder meer een brede afspiegeling van de Nederlandse samenleving moeten gaan vormen.

Nu realiseer ik me, dat de ene sport meer kan bijdragen aan deze ambitie dan de andere, maar het is geen geheim dat wij weinig uitblinken in diversiteit en inclusie. Terwijl wij ons aan de andere kant onvoldoende realiseren hoe laagdrempelig en toegankelijk we feitelijk zijn. Want in tegenstelling tot wat vaak in eigen kring wordt beweerd - je hebt rijke ouders nodig om te kunnen watersporten, omdat het materiaal kostbaar is en je veel moet reizen - koop je voor de prijs van een voetbaluitrusting een supboard en ben je een watersporter.

Daarom neemt ondergetekende samen met Ernst-Jan Broer, voorzitter van het Watersportverbond, het voortouw om in kaart brengen wat ervoor nodig is, om onze sporten voor iedereen in Nederland zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat doen we onder meer door te kijken bij collega’s in het binnen- en buitenland, maar ook door ons licht op te steken bij de vele maatschappelijke organisaties waarmee de watersport al samenwerkt.

Toch zullen we eerst een aantal zaken onder ogen moeten zien om echt te kunnen veranderen. In de eerste plaats: Bewustwording. Wij zijn op dit moment hoofdzakelijk een witte sport voor hoger opgeleiden met verenigingsbesturen die doorgaans bestaan uit mannen van middelbare leeftijd of daarboven. Daarbij lopen we over van de goede bedoelingen om het zo goed mogelijk te regelen. Met als keerzijde, dat we te veel in eigen kring blijven draaien en te weinig onze passie voor de sport de boventoon laten voeren. Als we echt voor een kentering willen zorgen, dan zullen wij veel meer met ons hart moeten spreken, om er voor heel Nederland te zijn en geen uitzonderingspositie te claimen.

Het is de komende jaren derhalve de crux om het open karakter van onze sport veel meer in te zetten. Samen zijn we aan zet om de watersport zo dicht mogelijk op de jongere generaties te organiseren met voor hen belangrijke thema’s. Want onze sporten zijn te mooi om niet met de rest van Nederland te delen.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond