Bevorder nu een veilig sportklimaat op jouw vereniging

Korting voor leden van het Watersportverbond op notariskosten aanpassen statuten

3 februari 2022

Bevorder nu een veilig sportklimaat op jouw vereniging

Korting voor leden van het Watersportverbond op notariskosten aanpassen statuten

Een veilig klimaat in de omgeving waarin je verkeert. Het onderwerp domineert het nieuws al langere tijd, zowel binnen de sport als daarbuiten. Voor het Watersportverbond reden om anderhalf jaar geleden een veilig sportklimaat onder de aandacht te brengen van haar verenigingen en ook zelf te werken aan verbeteringen. Een onderdeel vormt de aansluiting  bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Tijdens de laatste ALV afgelopen december werd de statutenwijziging die hiervoor nodig was met ruime meerderheid aangenomen.

 

Zo maak je werk van  een veiliger sportklimaat op jouw vereniging

Op deze pagina staan tips hoe je proactief en preventief met dit thema aan de slag kan. Daarnaast is duidelijkheid en onafhankelijkheid richting mogelijk slachtoffers cruciaal. Waar kunnen zij terecht, is dit bekend en kan het ook buiten de vereniging als dat gewenst is?

Eigentijds en goed sportbestuur vraagt deze verantwoordelijkheid van ons. Het Watersportverbond wil bestuurders ontzorgen. Op dit thema wil je de zaken, in termen van afspraken en procedures, goed hebben vastgelegd.

De aansluiting van het Watersportverbond bij het ISR draagt hieraan bij.

Dit betekent echter nog niet dat de leden van de aangesloten verenigingen die lid zijn van het Watersportverbond automatisch ook verbonden zijn aan het ISR en op die manier een veilig sportklimaat op hun vereniging verbeteren. Dat kan op de volgende manier gerealiseerd worden:

  1. De vereniging neemt in haar statuten de advies bepaling van het Watersportverbond op. Hiermee erkent en ondersteunt de vereniging de samenwerking van het Watersportverbond en de ISR. Lidmaatschap van de vereniging betekent dan direct erkenning van de gedragsregels die zijn gesteld door het ISR. 
  2. De sporter gaat een directe relatie aan met de bond. Bij de meeste bonden is dit geregeld via de competitie. Bij ons is dit ten aanzien van de wedstrijdsport opgenomen in de wedstrijdlicentie. Voor de recreatieve watersporter vraagt dit om een eigen licentie. Die is er op dit moment (nog) niet. 

 

Wat biedt aansluiting bij het ISR?

De aansluiting van het Watersportverbond bij het ISR biedt verenigingen de volgende voordelen:

  • Met de erkenning  van het ISR erken je als vereniging ook diens gedragsregels. Ervaart een lid van een vereniging dat deze worden overschreden, kan die persoon op relatief laagdrempelige en veilige manier bij een extern, onafhankelijk, objectief en professioneel bureau een klacht indienen. 
  • Het ISR zorgt voor een snelle follow-up, onderzoekt de klacht en kan op grond hiervan een schikking bewerkstelligen en, indien nodig, een tuchtrechtelijke uitspraak doen. Het onderzoek is gratis en onafhankelijk en het ontzorgt daarmee het bestuur van de betrokken vereniging.
  • De meeste verenigingen, is de ervaring tot nu toe, zijn onvoldoende toegerust met de juiste kennis en ervaring om een dergelijk onafhankelijk onderzoek gedegen uit te voeren. Een dergelijk, vaak lastig, traject, kost meestal veel tijd en geld als je het al vereniging zelf uitbesteedt.
  • Een en ander laat overigens onverlet dat daarnaast of in plaats hiervan aangifte kan worden gedaan bij de politie.
  • De huidige taken van de tuchtraad van het Watersportverbond m.b.t. matchfixing, doping en seksuele intimidatie zullen worden uitgevoerd door het ISR, een onafhankelijk en beter toegerust orgaan.



Modelstatuten gratis beschikbaar

Wil je als vereniging jouw statuten wijzigen? Het Watersportverbond stelt modelstatuten gratis beschikbaar voor lid-verenigingen. In deze modelstatuten zijn naast de aansluiting bij het ISR ook de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen en digitale besluitvorming verwerkt. Deze zijn opgesteld door Ohmann notariaat in samenwerking met het College van Deskundigen van het Watersportverbond. Vraag een modelstatuut aan door een mail te sturen naar vereniging@watersportverbond.nl 

Korting voor leden voor aanpassen statuten

Speciaal voor leden van het Watersportverbond biedt Ohman Notariaat tegen een gereduceerd tarief de mogelijkheid om de statutenwijziging uit te voeren en notarieel vast te laten leggen

 

Voorwaarden aanbod

  • De nieuwe/gewijzigde statuten van de vereniging dienen gebaseerd te zijn op de modelstatuten van het Watersportverbond
  • De concept statuten dienen in een Word bestand aangeleverd te worden

 

Onderdelen aanbod

  • Het opstellen van het voorstel tot statutenwijziging met de implementatie van Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, aansluiting ISR en digitale besluitvorming, inclusief notariële controle
  • Toetsing van voorgenomen wijzigingen door Watersportverbond (artikel 6.6 nieuwe Statuten Watersportverbond)
  • Opstellen van de benodigde besluitvorming (voorstel statutenwijziging ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering)
  • Opstellen en passeren van de akte van statutenwijziging
  • Registratie bij de Kamer van Koophandel
  • Verzending van de akte (digitaal in Word en PDF)

De gehele afhandeling kan digitaal worden uitgevoerd, waardoor er geen fysiek bezoek aan de notaris noodzakelijk is.

Kosten aanbod
  • Voor leden van het Watersportverbond is een aangepast tarief afgesproken van € 450,-- excl. BTW en 4,9% kantoorkosten.
  • Voor meerwerk  (bijvoorbeeld gewenste afwijkingen van de modelstatuten) worden separate afspraken met de vereniging gemaakt. 
  • Dit aanbod is geldig tot 30 juni 2023. Daarna zal het tarief verhoogd worden met 10% = € 495,-- excl. BTW en 4,9% kantoorkosten.

Als je gebruik wilt maken van dit aanbod stuur dan een mail naar vereniging@watersportverbond.nl. Wij sturen dan het benodigde formulier toe.

 

Let op:

Je kan ook een andere notaris de statutenwijziging laten verzorgen. Houdt dan wel rekening met de bepaling in artikel 6 lid 6 t/m 9 in onze (nieuwe) statuten. Elke vereniging moet voorgenomen wijzigingen in haar statuten ter toetsing voorleggen aan het Watersportverbond (artikel 6.6 nieuwe Statuten Watersportverbond). Na het passeren van de akte bij de notaris dien je binnen 2 weken een afschrift van de nieuwe statuten aan het Watersportverbond (artikel 6.8 nieuwe Statuten Watersportverbond) te versturen.

Stappenplan veilig sportklimaat op jouw vereniging

Naast erkenning van de gedragsregels van het ISR via de aanpassing van de statuten van jouw vereniging, kan je als vereniging de volgende stappen nemen om een veilig sportklimaat te waarborgen:

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond