Gouden inspiratiebron voor de watersport

7 april 2022

Gouden inspiratiebron voor de watersport

Dit is een lastig onderwerp, weet ik uit ervaring. Topsport heeft niet de directe interesse van het merendeel van onze leden. Toch wil ik je meenemen naar de eerste wereldbekerwedstrijden van dit jaar op het Spaanse Mallorca.

Wat onveranderd blijft, is de onlosmakelijke band tussen topsport en recreatie.

 

Daar beleeft TeamAllianz deze week het startschot voor een nieuwe serie wedstrijden, die de opmaat vormen naar de Olympische Spelen van Parijs 2024. Hoog tijd om je op hoofdlijnen bij te praten. Want na ruim twee jaar coronamaatregelen kunnen de sporters zich eindelijk weer vrij met elkaar meten. In Spanje staat er zelfs publiek op de kades, wat een bijna hallucinant beeld oplevert. Tijdens de Spelen van Tokio, nog maar acht maanden geleden, werd er noodgedwongen zonder fans gevaren.

Goed, de ontwikkelingen:

     1. Andere levensfase

Na de Spelen zijn diverse topsporters aan een nieuwe levensfase begonnen. Marit Bouwmeester, de meest gelouterde en gelauwerde olympische sporter van TeamAllianz, is in verwachting, en surfer Kiran Badloe is een bekende Nederlander geworden. Samen met andere YouTube- en TV-sterren was hij als koorddanser te zien in de SBS6-reeks The Big Balance. Daarnaast hebben diverse sporters hun studie afgemaakt en zijn met hun eerste baan begonnen.

 

     2. Nieuwe klassen en gezichten 

De nieuwe olympische disciplines Kitesurfen en IQ Foilen worden op Mallorca voor het eerst in wereldklasseverband gevaren. De Nederlandse deelnemers worden nu al de Rintje Ritsma’s van de watersport genoemd, omdat ze misschien nog niet tot de medaillekandidaten mogen worden gerekend, maar wel de ideale wegvoorbereiders zijn voor komende gouden generaties Kitesurfers en IQ foilers.

 

     3. Kersverse duo’s/koppels

Wie van Teletekst houdt en de pagina’s 676/677 intikt, zal even moeten wennen aan de nieuwe koppels in de uitslagenoverzichten. Zo verwacht je het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz, maar blijkt de plaats van die eerstgenoemde ingenomen door Odile van Aanholt. Ook het begeleidingsteam van de sporters is op diverse punten vernieuwd. Denk onder meer aan nieuwe coaches, wetenschappers, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. 

 

     4. Verdwenen

Omdat de Finn-klasse en de Dames 470 bij het zeilen geen olympische sporten meer zijn, missen we deze zeilers in ons team. Op dit moment zijn zij zich aan het beraden op hun toekomst: stoppen of de overstap wagen naar een andere zeilklasse?

 

     5. Koffie en kuilen

In Marseille, de havenstad waar de watersportwedstrijden worden georganiseerd voor de Parijse Spelen, is het ons gelukt een van de beste plekken aan het water te bemachtigen. Hierdoor kunnen de sporters nu al vertrouwd raken met de omgeving. De wind en de golven leren lezen, maar ook hun weg vinden in de stad. Zodat je weet waar de lekkerste koffie in de buurt te vinden is en de kuilen in de weg te omzeilen zijn als je naar de haven fietst. 

 

     6. Op zoek naar balans

Ook wordt op dit moment getest hoe het perfecte evenwicht tot stand komt tussen het materiaal, het gewicht van de sporter en de weersomstandigheden. Zo heeft Kiran Badloe aan gewicht gewonnen (sterker geworden), maar dat geldt ook voor de Kitesurfers. Waar ligt de gouden drie-eenheid?

 

Wat onveranderd blijft, is de onlosmakelijke band tussen topsport en recreatie. Omdat successen en overwinningen op het hoogste niveau nu eenmaal een bron van inspiratie zijn om ook op het water te gaan sporten. Daarbij fungeert topsport als een laboratorium voor nieuwe ideeën, technieken en materialen. 

Uiteindelijk bepalend voor onze missie: zoveel mogelijk mensen veilig en met plezier het water op. 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

 

Kiran Badloe op de IQFoil. Foto: Sander van der Borch
Kiran Badloe op de IQFoil. Foto: Sander van der Borch

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond