Jeugd WK draagt bij aan ontwikkeling zeilsport in minder ontwikkelde landen

30 juni 2022

Jeugd WK draagt bij aan ontwikkeling zeilsport in minder ontwikkelde landen

In Nederland kijken jonge zeilers op tegen grootheden als olympisch zeilers Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe. Dat wij al van jongs af aan kunnen zeilen, is heel vanzelfsprekend. Maar er zijn veel landen waar dit niet zo is. Landen die geen olympische zeilers kennen, laat staan een pad naar de Olympische Spelen hebben.

In 2015 is World Sailing voor deze landen het Emerging Nations Program (ENP) gestart. Dit is een programma waarbij in landen die nog niet meedoen aan de grotere zeiltoernooien of zeilhelden kennen, bij lokale zeilclubs wordt gezocht naar talenten die kunnen aansluiten bij het ENP. Binnen dit programma worden de zeilers uitgenodigd om mee te zeilen in grote evenementen, krijgen zij én hun coaches begeleiding en worden er tools meegegeven waarmee het land de zeilsport zelf verder kan ontwikkelen in eigen land.

Tijdens het Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen 10-15 juli in den Haag, strijden er ook zeilers vanuit het ENP mee. Christoffel van Hees is de contactpersoon namens het Watersportverbond voor deze zeilers en hun coaches. “We organiseren in de week voorafgaand aan het Jeugd WK een clinic voor deze zeilers. Hierin gaan we vijf dagen het water op en krijgen ze wedstrijdtechnische trainingen. Deze komen uit het ‘Learn to Race’ programma van World Sailing die wij, en vele andere landen, al hanteren in onze eigen olympische programma’s.”

 

Zeilers én hun coaches worden opgeleid

Niet alleen de zeilers worden opgeleid, het is ook de bedoeling dat coaches mee het water opgaan. “Voor de coaches willen we ook een clinic aanbieden, de ‘Technical course for coaches’. Die aanvraag staat nog uit, maar ik hoop dat we dit tegelijkertijd kunnen organiseren. Hiermee coachen we beide groepen en geven we ze kaders mee die ze kunnen gebruiken voor trainingen in hun eigen land. Daarmee krijgen ze een boost om zelf een goede structuur op te zetten.”

Natuurlijk is het niet zo dat de zeilers en hun coaches dit allemaal in één week leren. Het ENP is pas geslaagd als een land structureel aan grote evenementen, zoals een Jeugd WK en een WK Zeilen, meedoet. Het liefst ook in meerdere klassen en zij ook een goed traject richting de Olympische Spelen kennen. 

 

Clinic met Nederlands tintje

Na de clinic in Scheveningen, doen de zeilers ook mee aan het Jeugd WK Zeilen zelf. “Tijdens de clinic gaan we vijf dagen het water op. Daarnaast organiseren we ook een sociaal programma voor de zeilers op de rustdag voor de start van het JWK. We gaan op bezoek bij een windmolen in de buurt, krijgen een rondleiding en bakken pannenkoeken. Een leuke activiteit met een echt Nederlands tintje. Die dag daarna is de officiële start van het evenement. Voor veel van deze zeilers is het de eerste keer dat ze zo’n groot evenement meemaken. Daar kunnen ze dan ook direct van leren en aan wennen.

De zeilers leren dus niet alleen beter wedstrijdzeilen, ze maken ook direct kennis met de wereld eromheen en zien hoe het eraan toegaat op een internationaal toernooi. Van Hees snapt ook wel dat een clinic van een week echt niet alle handvaten geeft die een zeiler nodig heeft om structureel aan internationale wedstrijden mee te doen. “Het moet ze vooral een boost geven om die structuur in het eigen land op te willen zetten. Volgend jaar, voorafgaand aan het WK, organiseren we ook weer één of twee van deze ENP clinics. We zien dezelfde zeilers dan grotendeels terug. Dat is heel fijn, dan kunnen we ze namelijk een follow up geven en kijken hoe we deze zeilers nog verder kunnen helpen met het opzetten van een goede structuur in het thuisland.

Het ENP is pas geslaagd wanneer een land een groep wedstrijdzeilers heeft die geregeld meevaren op nationale én internationale wedstrijden. Hierbij is meedoen belangrijker dan winnen. Het doel van het ENP is uiteindelijk om meer landen op topniveau mee te laten strijden om een plek op de Olympische Spelen.

Er doen in Scheveningen in totaal 25 zeilers mee aan de ENP clinics komende zomer. Landen waar deze zeilers vandaan komen zijn:

  • Antigua
  • Chinese Taipei (Taiwan)
  • Dominicaanse Republiek
  • Ecuador
  • Fiji
  • India
  • Samoa (republiek in Polynesië)
  • Servië
  • Zuid-Afrika
  • Trinidad en Tobago
  • Uruguay
  • Guatemala
  • Turks- en Caicoseilanden (Antillen)
  • Bahama’s
  • Kaaiman Eilanden
  • IJsland
  • Slowakije

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond