Kano kip ei-verhaal

9 juni 2022

Kano kip ei-verhaal

Je verwacht in het Amerikaanse Birmingham in de zuidelijke staat Alabama eerder een rechtbankthriller van John Grisham, met een politiek getinte moordzaak en een weifelachtige jury, dan The World Games 2022, die hier van 11 tot en met 18 juli worden gehouden. In sportkringen beter bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Denk aan korfbal, squash, ritmische gymnastiek en het onvolprezen Lacrosse, waarvan in de jaren ’80 iedere week een flard te zien was in de intro van de populaire televisieserie Miami Vice, met muziek van Jan Hammer .

Toch heeft hun deelname iets wrangs. Er is geen enkele financiële ondersteuning van NOC*NSF noch van het verbond.

Maar dat terzijde. 

Want deze Wereldspelen zijn ook het ultieme podium voor Nederlandse kanoërs. De dames- en herenselectie in het kanopolo hebben zich als een van de acht landen gekwalificeerd en de beste kanomarathon-atleet van de lage landen dingt mee naar goud, zilver of brons. 

Toch heeft hun deelname iets wrangs. Er is geen enkele financiële ondersteuning van NOC*NSF noch van het verbond. De kosten om mee te doen, komen daardoor op het conto van de sporters zelf. Je moet dan al snel denken aan minstens 25.000 euro per kanopolo-team aan transport- en verblijfkosten, terwijl The World Games, voor deze atleten het hoogst haalbare is, een droom. Veel meer nog dan het winnen van een EK of WK.

Om de kosten te drukken is een fundraisingcampagne gestart. Met in mei een veilingavond bij kanovereniging Michiel de Ruyter, waarbij deelnemers op unieke kanopolo-items konden bieden, maar er loopt op dit moment ook nog een crowdfundingactie bij Why Donate. De teller stond vanochtend op bijna 6.500 euro bij dames. 

Welbeschouwd is dat voor nu prima, maar een financieel houdbaar model voor de toekomst is het niet. Wat dat betreft is topsport in de watersport afhankelijk van structurele NOC*NSF-ondersteuning en sponsorgeld. Aan beide kleeft meteen een uitdaging. Sponsors zijn namelijk op zoek naar kwantitatief en kwalitatief bereik, NOC*NSF verlangt prestaties. 

Op die punten knelt de schoen, kanopolo en kanomarathon zijn immers nichesporten en zullen nooit structureel op TV komen, daarbij is internationaal succes in de afgelopen jaren uitgebleven. Dat leidt tot een vicieuze cirkel, want hoe minder je presteert, des te minder je krijgt en om te presteren heb je weer investeringen nodig. Kip-ei-verhaal. 

Maar is die cirkel te doorbreken? 

Ja. Te beginnen bij de topsportkrachten bij het kanopolo en de kanomarathon zelf. Hoewel ik begrijp, dat je van een victorie droomt op The World Games, gaat daar nu onevenredig veel geld en energie naar toe, terwijl het EK en WK hoger worden aangeslagen door NOC*NSF. NOC*NSF, zou op haar beurt, de World Games zwaarder kunnen meewegen in de puntentelling voor ondersteuning. Daarbij is het voor de overheid een kans om alvast te investeren in de nieuwe nationale sportagenda: Nederland wordt het meest sportieve land ter wereld. 

Wij ten slotte, hebben de plicht een EK of WK naar Nederland te halen en supporten ondertussen de droom. 

Helpt u ook?

https://whydonate.nl/fundraising/world-games-2022

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond